L'Estat espanyol haurà d'indemnitzar amb 182.000 euros la família de José Couso, el càmera espanyol mort l'any 2003 a Bagdad per l'impacte d'un míssil estatunidenc a l'hotel on s'allotjava. La Secció Cinquena de la Sala del Contenciós del Tribunal Suprem ha confirmat la sentència de l'Audiència Nacional que va declarar l'Estat responsable patrimonial pels perjudicis ocasionats a la família del reporter.

En la sentència, el Suprem subratlla que l'Estat espanyol no va prestar a la família la protecció diplomàtica a la qual està obligat quan un ciutadà ha patit  un dany per un acte intencionadament il·lícit per part d'un altre estat. Concretament, assenyala que "l'Estat espanyol estava obligat a fer gestions a favor d'una investigació internacional objectiva dels fets i [...] a utilitzar els mitjans que estimés procedents per a la reparació del dany ocasionat".

Per contra, el jutge assenyala que l'Estat es va mantenir inactiu i en silenci, i es va limitar a donar per bons els arguments del govern dels Estats Units. Per això els magistrats també rebutgen la petició de desestimació de l'Advocat de l'Estat, que assegurava que la família de Couso no havia esgotat "els recursos interns de reclamació davant els tribunals dels Estats Units".

Jose Couso

El 8 d'abril un míssil d'un tanc nord-americà va impactar contra l'Hotel Palestine de Bagdad, on s'allotjaven la majoria de periodistes estrangers. Segons la investigació oficial, el tret es va produir enmig d'un atac amb foc de morter i granades dirigit per un observador situat a la mateixa riba del Tigris que l'hotel. El míssil va impactar contra la planta 15, provocant la mort del periodista ucraïnès Taras Protsyuk. Couso que estava gravant unes imatges des de la planta de sota va quedar greument ferit i va morir a l'Hospital Sant Rafael de Bagdad, on va ser operat.

En el moment de morir, Couso tenia 37 anys i estava casat i amb dos fills.De la indemnització, d'un total de 182.290, 99.430 euros són per la indemnització de la seva viuda i  41.430 per cada un dels seus dos fills, que eren menors en el moment dels fets.

 

Imatge principal, el càmara José Couso / EuropaPress