Les 22 universitats que conformen la Xarxa Vives han publicat una col·lecció de Guías per a una docència universitària amb perspectiva de gènere', 11 publicacions que ofereixen recursos per eliminar la "ceguesa de gènere" en la docència, la investigació i la gestió a les universitats.

En un comunicat aquest dilluns, la xarxa que integra universitats d'Espanya, Andorra, França i Itàlia, ha explicat que la col·lecció ofereix recursos perquè el professorat faci atenció a les dinàmiques de gènere que es donen a l'entorn d'aprenentatge i adopti mesures que assegurin que s'atén la diversitat d'estudiants.

"L'alumnat podrà així disposar de noves eines per identificar estereotips, normes i rols socials de gènere, desenvolupar el seu esperit crític i adquirir competències que li permetran evitar la ceguesa de gènere en la seva pràctica professional futura", ha destacat l'organització.

Guies interior xarxa Vives

Les guies reuneixen diverses disciplines i àmbits de coneixement, entre les quals les Ciències de la Computació, Dret i Criminologia, Educació i Pedagogia, Filologia i Lingüística, Filosofia, Física, Història, Història de l'Art, Medicina, Psicologia, Sociologia, Economia i Ciència Política.

Cada guia inclou una sèrie de pautes per promoure la igualtat i la diversitat en la disciplina en qüestió. Per a això, les guies inclouen recomanacions i indicacions en relació amb els objectius, els continguts, els exemples utilitzats, el llenguatge fet servir, les fonts seleccionades, així com mètodes docents i d'avaluació per a la docència de les diferents assignatures que formen parteix els currículums formatius en les universitats. A més, cada publicació inclou una secció dedicada a la investigació sensible al gènere.

Universitats que comparteixen valors

Xarxa Vives es vertebra a partir de l'acció conjunta de 22 universitats que comparteixen els valors de la unitat lingüística i cultural, la col·laboració interuniversitària, l'equitat i el respecte a l'autonomia universitària, la democràcia com a forma de govern de la institució d'educació superior i la voluntat de projecció i servei conjunt a la societat.

Formen part d'aquesta xarxa la Universitat de Barcelona (UB), l'Autònoma de Barcelona (UAB), la de Girona (UdG), la de Lleida (UdL), la de Vic (UVic - UCC), Rovira i Virgili (URV), Pompeu Fabra (UPF), Oberta de Catalunya (UOC), Politècnica de Catalunya (UPC), Ramon Llull (URL), Abat Oliba (UAO CEU) i Internacional de Catalunya (UIC).

La integren la Universitat d'Alacant (UA), la de València (UV), la Politècnica de València (UPV), la CEU Cardenal Ferrera (UCH), Jaume I (UJI), Miguel Hernández (UMH), la d'Illes Balears (UIB), d'Andorra (UdA), Perpignan Via Domitia (UPVD) i la de Sàsser (UNISS).