Si el sorteig de la Loteria de Nadal ja és una institució en si, en els anys de pandèmia es va convertir en una espècie de talismà per a moltes persones que patien les conseqüències del confinament. Aquesta història va de la il·lusió desmesurada (i poc celebrada ateses les restriccions) dels premis del 2020, i de la seva contrapart: una multa. Així ho van viure els propietaris d'un bar de Cornellà, a Barcelona, on van rebre una de freda i una de calenta després de saber-se guanyadors d'un dels cinquens premis de la Loteria de Nadal.

💰 Loteria de Nadal 2022: novetats i tot el que has de saber del sorteig
 

👀 Com buscar un número de la Loteria de Nadal 2022: webs, apps... i precaucions!
 

Un indi de la sort i un bar a Cornellà, seu de la il·lusió de la Loteria de Nadal el 2020

Tota la història va sorgir de l'administració de loteria Jerónimo 28 i el seu “indio de la suerte”, a l'Hospitalet de Llobregat, on en plena pandèmia, el 2020, va tocar un dels cinquens premis, del qual tenien 250 dècims, equivalents a 25 sèries, del número 86986. L'alegria, com a qualsevol punt de venda de loteria, va arribar de forma immensa al Marcos Ruz, propietari, que ho explica en conversa amb ElNacional.cat. De fet, va arribar en forma de tsunami de missatges, ja que segons relata Ruz, “no sabíem que havíem donat el premi, no sabíem què havia passat”, fins que no va veure al seu mòbil prop de 400 whatsapps felicitant-los.

loterias jeronimo 28 hospitalet llobregat premio loteria navidad 2020
Els propietaris de Loterias Jerónimo 28 celebrant el premi el 2020 / Foto: Marcos Ruz

En Marcos no es podia creure que hagués tocat aquell número, amb segell d'Albacete, que s'havia gairebé esgotat el dia anterior al sorteig de la Loteria de Nadal del 22 de desembre, quan encara a les 22 h hi venien persones “a veure si quedava algun número” a l'administració ubicada a rambla de la Marina, 366. El viatge del número premiat des de la Manxa fins a l'Hospitalet provenia d'un intercanvi entre administracions, una operació força comú. Va ser, de fet, el segell d'Albacete que va aconseguir vendre aquest dècim com a una cosa especial, ja que a “la gent li feia gràcia que vingués d'allà”, explica el Marcos.

El bar Nou Somni, de Cornellà, reparteix la sort dels números xinesos

Un cop els nens de Sant Ildefons van cantar el 86986 i dins l'eufòria, els premiats van haver de ser cauts perquè les restriccions per la covid en aquell moment a Catalunya permetien obrir establiments d'hostaleria en intervals de dues hores al matí i al migdia. I parlem d'hostaleria perquè la celebració es va traslladar en la seva majoria al bar Nou Somni de Cornellà, a tocar de l'estadi de l'Espanyol i davant del centre comercial Splau, on s'havien distribuït aproximadament 200 dècims dels 250 totals que van caure arran d'aquesta administració de l'Hospitalet, repartint 1.300.000 euros.

Va ser la Jin, propietària del local, qui va triar el número 86986, basant-se en els números xinesos de la sort, el 8 i el 6, i encertant el premi. Però no tot va ser sort: malauradament, el premi va sortir cap a les 9.15 h d'aquell 22 de desembre de 2020 i les mesures indicaven que el bar Nou Somni només podia romandre obert des de les 7.30 h fins a les 9.30 h.

La multa que va acompanyar un dels cinquens premis de la Loteria de Nadal

Evidentment, l'entusiasme dels sortosos que tenien un dècim amb el 86986 no es va apaivagar per les restriccions, i una petita aglomeració de persones que celebraven es va ajuntar a la porta del Nou Somni de Cornellà passant les 9.30 h, moment en què va passar la policia, que no va fer com qui no veu i es va aturar a veure què passava i per què s'estaven infringint les mesures establertes. L'excusa dels allà presents, guanyadors de la loteria de Nadal i sortosos amb el dècim premiat, no va ser suficient per als agents, que van posar una multa a l'establiment per incomplir els horaris marcats.

No obstant el disgust, segons explica el Marcos Ruz, aquella multa, com tantes altres posades durant el confinament, mai no va arribar, salvant el bar Nou Somni i els premiats de perdre part de la seva nova fortuna en pagar la sanció del dia més feliç de la seva vida.