La Generalitat tornarà l'import de les sancions que va recaptar durant el segon estat d'alarma per la pandèmia de coronavirus entre el 25 d'octubre de 2020 i el 9 de maig de 2021, segons una resolució publicada pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc). Es tracta de totes aquelles multes que es van posar per infringir les mesures de control de la pandèmia com els confinaments territorials, les limitacions al dret de reunió i el toc de queda, entre d'altres. Els ingressos obtinguts es declararan indeguts, es tornaran i, a més, el Govern afegirà "l'interès legal" dels diners meritats entre la data del pagament efectiu de la sanció i la data en què es proposi el pagament de la devolució de la sanció.

Fa més d'un any el Tribunal Constitucional (TC) va declarar inconstitucional el segon estat d'alarma arran d'un recurs de Vox en considerar que el termini de sis mesos de pròrroga va tenir un caràcter no raonable o infundat. Les persones interessades en una devolució han de comunicar les seves dades bancàries per a a través del formulari de comunicació de dades bancàries disponible en l'apartat Tràmits de la pàgina web de la Generalitat.

El primer estat d'alarma

Fa poc més d'un any, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar que el Govern de la Generalitat retornaria l'import de les 23.000 multes interposades i pagades durant el primer estat d'alarma, després que aquest fos considerat pel Tribunal Constitucional (TC) com anticonstitucional. Tot plegat equivalia a uns 4 milions d'euros, segons va matisar el propi conseller Elena. Durant el primer estat d'alarma es van fer 146.000 denúncies, d'aquestes més de 63.000 van acabar en multa.

El segon estat d'alarma

El Constitucional va declarar inconstitucional -sis vots contra quatre- el segon estat d'alarma per coronavirus el 27 d'octubre de 2021, per tenir un caràcter no raonable o infundat. A més, l'alt tribunal va afegir-hi un altre argument que sostenia aquella decisió. El Constitucional va determinar que arran del segon estat d'alarma el Congrés va quedar "privat" i després se'l va "desapoderar" de "la seva potestat per fiscalitzar i supervisar l'actuació de les autoritats governatives" durant la pròrroga de sis mesos i va insistir que "va quedar així cancel·lat el règim de control que, en garantia dels drets de tots, correspon al Congrés dels Diputats sota l'estat d'alarma". En aquest sentit, va subratllar que aquest control parlamentari, que està al servei també de la formació d'una opinió pública activa i vigilant, "no pot de cap manera defugir-se durant un estat constitucional en crisi".