El Govern ha presentat aquest dijous la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, impulsada per la Conselleria d'Igualtat i Feminismes, que a través de polítiques amb perspectiva feminista busca implementar una "organització del temps més equilibrada i justa a tota Catalunya". La iniciativa, que s'ha presentat en el marc de la Time Use Week, farà de "nexe d’unió" entre totes les organitzacions catalanes, públiques i privades, que treballen per avançar en la millora dels usos del temps.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat durant la presentació que "les dones són les que pateixen més pobresa de temps", i per aquest motiu ha reivindicat que “les polítiques del temps són centrals en la transformació feminista". La consellera ha definit la Xarxa com "una política feminista àmplia", perquè implica tots els actors i agents del país. "El dret al temps és un objectiu que hem de construir conjuntament, amb les institucions, però també amb la implicació del conjunt de la societat, en tots els espais, cada dia”, ha assenyalat Verge. 

Mesures específiques per garantir el dret al temps

La Xarxa està coordinada i dinamitzada per la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs (DGCOTET) del Departament d’Igualtat i Feminismes, però la conformen empreses, entitats, agents socials, institucions, experts i investigadors d’arreu de Catalunya. 

Per tal de garantir el dret al temps, la Xarxa impulsarà mesures específiques destinades a empreses, entitats i ens locals. Així, "crearà i difondrà coneixement sobre els usos del temps amb perspectiva de gènere" i a través de xerrades, jornades i formacions "facilitarà l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques" en aquest àmbit. Quant a les empreses i entitats, se les "assessorarà" per tal que implementin mesures en relació amb l'organització del temps, i s'incentivarà amb un premi anual que reconeixerà les que tinguin bones pràctiques. En l’àmbit local, s’impulsarà l’elaboració de pactes del temps a tota Catalunya que "promoguin horaris més saludables".

En aquest sentit, la consellera d'Igualtat ha volgut destacar que la Xarxa "no és un espai per fer debats", sinó que pretén promoure iniciatives que ja són vigents i impulsar-ne de noves. Verge ha posat d'exemple el permís de tres dies de dol gestacional o els permisos laborals per menstruacions incapacitants com a polítiques que tenen en compte el dret al temps. Amb tot, la consellera admet que és un repte "canviar com ens hem organitzat fins ara com a societat, famílies, empreses i organitzacions socials", però considera que mitjançant la col·laboració i compartint experiències, serà possible "una organització del temps feminista" que permeti "viure vides saludables, pròsperes i igualitàries".