Cada dia es denuncien tres violacions a Catalunya, però, aquesta és només la dada que queda registrada. Tal com ha alertat la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, la xifra oculta és "superior" i,  per atacar l'arrel del problema, és necessari erradicar les desigualtats quotidianes i ha apostat per un treball específic als centres educatius. És per això que l'educació sexual i afectiva s'implantarà a totes les escoles de Catalunya des de l'etapa de 0 a 3 anys, segons ha afirmat aquesta en una entrevista concedida a TV3 aquest divendres. 

Indignació davant els darrers casos 

El debat sobre la prevenció de les violències sexuals i l'abús s'ha vist revifat després els dos casos de violació ocorreguts aquesta mateixa setmana a Igualada - la víctima de la qual és menor d'edat - i a Lleida. Uns casos que, com és normal, han causat alarma social.

Davant aquesta situació, Verge ha defensat que s'han de proporcionar eines als nens i a les nenes per viure la sexualitat des de l'autonomia, el respecte i la igualtat començant per l'etapa infantil a les escoles, però de forma continuada fins al Batxillerat. De fet, la seva conselleria treballant ja amb la d'Educació en l'elaboració dels nous materials que sobre aquest tema es distribuiran a les escoles i també s'està formant a docents de 757 centres de tot Catalunya. 

Més enllà de les iniciatives "particulars"

Verge ja va defensar aquesta idea el passat dijous en declaracions Catalunya Ràdio, on va subratllar que cal que els conceptes d'igualtat i l'educació en sexualitats entrin al currículum escolar amb més contundència i deixin de ser iniciatives "particulars" d'alguns centres o associacions de famílies.

Durant aquesta intervenció va recordar una altra idea clau: la solució no passa perquè les dones restringeixin els seus moviments sinó per l'educació de nens, adolescents i homes.

Verge es va adreçar també als mitjans de comunicació per reivindicar que no s'ha de donar el missatge que les dones han de protegir-se ni generar sensació de por. "Els únics culpables són els agressors", va clamar.  

La normalització de la violència de gènere

I és que la "normalització" de la violència de gènere, així com una repetició de rols sexistes es mantenen també entre adolescents, segons l'últim informe presentat per Save the Children.

L'organització ha analitzat les polítiques, estudis i dades existents a Catalunya i Espanya sobre violència de gènere entre adolescents, constatant que moltes nenes i joves menors de 18 anys queden fora del focus de les campanyes, dels recursos i d'aquelles opcions més centrades en la prevenció, produint-se una "major invisibilització" de les seves circumstàncies. L'organització sosté que una de les problemàtiques és la falta de perspectiva sobre la infància en l'anàlisi d'aquesta violència, un fet que dificulta l'accés a més dades sobre aquesta realitat.

 

Imatge principal: La consellera de Feminismes, Tània Verge, intervenint al ple el 19 d'octubre del 2021 / ACN