El Govern impulsa deu comissaries de proximitat a Catalunya, la primera d'elles a Manresa. Aquestes comissaries seran conjuntes entre els Mossos d'Esquadra i les policies locals, amb l'objectiu d'avançar cap a un model "més proper a la gent i més vinculat al territori". Així ho ha anunciat aquest dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una visita a l'edifici del centre de la capital del Bages, que acollirà la primera d'aquestes deu comissaries de proximitat — que es construiran a diferents localitats com ara Barcelona (al carrer Pau Claris), Tarragona (prevista per al primer trimestre del 2024) i Moià (Moianès).

La Conselleria d'Interior i l'Ajuntament de Manresa van signar la setmana passada el conveni que permetrà crear la futura comissaria de proximitat al passeig de la República (situat al centre històric), les obres de la qual començaran a l'estiu i duraran quatre mesos — amb un cost de 300.000 euros, que compartiran a parts iguals la Generalitat i el municipi. Serà la primera d'un nou model policial on es busca reforçar la prevenció i la col·laboració entre els Mossos i les policies locals. Segons Aragonès, l'aposta implica situar aquestes comissaries "a la vora d'on passen les coses" i oferir una "finestreta policial única per guanyar eficàcia i capacitat de reacció". 

La comissaria de proximitat de Manresa

A la futura comissaria de proximitat de Manresa hi treballaran una vintena d'agents de Mossos i Policia Local. El projecte s'aprovarà abans del 15 de març i seguidament passarà la licitació, segons ha detallat l'alcalde Marc Aloy — que ha subratllat la importància de combinar el treball policial en coordinació amb l'atenció social, especialment la d'aquelles persones vulnerables que no tenen xarxa. Aloy també ha valorat la feina que s'ha fet conjuntament amb Interior, a qui ha agraït el "compromís" per adoptar mesures des que l'estiu del 2021 van comunicar una "punta de percepció d'inseguretat". En aquest sentit, ha posat l'exemple de les patrulles compartides a peu que donen molt bons resultats.

"Amb aquesta nova comissaria inaugurem un nou model policial a tot el país: més proper a la ciutadania, més proper a la gent, més vinculat al territori i amb més presència al carrer", ha destacat el president — que també ha remarcat que aquests equipaments de proximitat permetran "actuar a l'àmbit preventiu" i suposen guanyar "eficàcia i capacitat de reacció". I és que l'objectiu del pla és reforçar la seguretat als centres de les ciutats i fomentar la proximitat dels agents amb els ciutadans, especialment a les localitats on la comissaria dels Mossos estigui ubicada als afores.

Un model policial de proximitat

Les noves comissaries de proximitat es convertiran en un "únic punt de referència policia, una finestreta única policial". Això facilitarà la col·laboració amb el teixit econòmic, social, cívic i cultural de les ciutats i reforçarà la confiança amb la ciutadania, que notarà així "molt més a prop la policia local i els Mossos en els moments de més necessitat". Segons Aragonès, aquest model de proximitat serà un dels "grans projectes del Govern" en aquesta legislatura — que està a punt d'arribar a l'equador.

El president ha destacat que el Govern "no escatima recursos" per "modernitzar i reforçar encara més" el cos dels Mossos, al qual en aquesta legislatura s'han incorporat 1.700 nous agents i s'han obert places per formar-ne 840 més. "Més Mossos, més propers a la ciutadania i amb més eines per poder oferir la millor seguretat a la ciutadania, condició indispensable per ser ciutadans lliures", ha conclòs Aragonès.