L'impacte de la nova tecnologia als processos electorals és una preocupació que fa anys que s'arrossega per tota mena de govern. Des de Cambridge Analytica fins a l'impacte de TikTok a les eleccions de mig mandat dels Estats Units (EUA), la tecnologia i els espais digitals i el seu impacte en el vot són un punt calent. Ara, en aquest escenari hi apareix una possible nova amenaça: la intel·ligència artificial (IA). Si al marge dels processos electorals, els experts alerten que aquesta tecnologia estava avançant massa ràpid i sense aturador, en un any amb cites electorals arreu del món les alarmes es disparen. En aquest context, Google ha fet un pas endavant i ha anunciat que restringirà les respostes de la seva eina d'IA, Gemini

Segons ha anunciat la companyia tecnològica, està restringint els tipus de preguntes relacionades amb les eleccions que els usuaris poden fer al seu xatbot. Concretament, no donarà respostes a preguntes polítiques sobre les eleccions. Gemini és la versió de Google del famós ChatGPT, és a dir, una plataforma on l'usuari pot preguntar i interactuar amb l'algoritme d'IA, fins i tot generar imatges. 

En declaracions a la BBC, un portaveu de Google ha detallat que aquesta mesura forma part dels seus plans aprovats l'any passat per encarar els processos electorals de 2024. "Com vam compartir el desembre passat, en preparació per a les nombroses eleccions que tindran lloc a tot el món el 2024 i amb molta precaució, estem restringint els tipus de consultes relacionades amb les eleccions per a les quals Gemini retornarà respostes", ha especificat. 

Preguntes sense resposta 

"Encara estic aprenent com respondre aquesta pregunta. Mentrestant, prova amb el cercador de Google", així respon Gemini quan se li pregunta sobre les eleccions als Estats Units, al Regne Unit o a l'Índia. Aquesta resposta es repeteix si es fan preguntes més concretes com: quins partits es presenten a les eleccions de l'Índia. Tanmateix, sense abandonar l'exemple dels comicis indis, si preguntem sobre la ideologia de l'actual president, Gemini sí que dona una resposta.

Tensió amb Tiktok

Els Estats Units podrien estar més a prop d'acabar amb Tiktok, justament en un any d'eleccions presidencials. La Cambra Baixa, dominada pels republicans, s'està preparant per votar un projecte de llei que obligaria TikTok a desprendre's de la seva propietat xinesa si no vol ser prohibida al país nord-americà. Si aquest projecte rep l'aprovació de la Cambra Baixa i posteriorment del Senat, ByteDance, empresa propietària de TikTok, tindria 180 dies per vendre l'aplicació. TikTok compta amb uns 170 milions d'usuaris als Estats Units i ha esdevingut en poc temps una de les xarxes socials més populars del món, especialment entre els joves. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!