L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha anunciat aquest dijous que la ciutat tancarà les dutxes de les piscines i els equipaments esportius municipals des de la setmana vinent, avançant-se al decret de l’estat d’emergència per la sequera que es preveu entri en vigor a finals de mes o principis de febrer, quan els embassaments baixin del 16% de reserves. L’escenografia de l'anunci ha estat carregada de simbolisme, perquè la mesura afecta a totes les categories, tant de l’esport de base com el professional. Lluch ha fet l’anunci en el Pont de Pedra, flanquejat pel president del Girona FC, Delfí Geli, la directora esportiva de l’Spar Girona, Laia Palau; la CEO del Bàsquet Girona, Stefi Batlle, i representants del Girona Club Hoquei. Els clubs més importants de la ciutat, que actualment estan sent motiu d’orgull per tots els gironins i molts catalans, donen suport a la mesura, que s’ha adoptat en el marc del comitè de sequera, i que suposa que tant els equips d’esports de base com els de l'elit, no es podran dutxar després dels entrenaments.

Foto alcalde Girona (Marina López ACN)
L'alcalde de Girona, amb els representants dels clubs d'elit gironins (Marina López ACN)

Debat pervers

L'alcalde Salellas assegura que la mesura s'adopta "per pedagogia" i, en referència a l'entrada en emergència, ha criticat que es vulgui crear un debat "pervers" entre ecologia i l'aigua de boca pel cabal ecològic del Ter (que s'abaixarà dels 3.000 litres per segon als 600 des del Pasteral fins a la desembocadura) quan fa temps que "no es compleix". "L'objectiu que ens guia és gastar el mínim possible per allargar al màxim l'ús de l'aigua", ha subratllat Lluc Salellas, reduir “tant com es pugui els nostres consums del dia a dia per garantir que hi hagi el màxim d’aigua al Ter i a les cases”, ha afirmat el cap de llista de Guanyem, formació integrada per diferents organitzacions com la CUP, que el 17 de juny del 2023 va ser elegit alcalde de Girona amb el suport independentista de Junts i Esquerra.

L'aigua dels vestidors de les piscines i els equipaments esportius municipals (aquí s'hi inclouen pavellons i camps de futbol) es tancarà a partir de dilluns. I només s'obrirà els dies que es juguin partits. Després dels entrenaments, tots els jugadors i jugadores de qualsevol categoria hauran d'anar-se a dutxar a casa. En paral·lel, el regidor d'Acció Climàtica, Sergi Cot, també ha explicat que s'instal·laran sistemes per reduir tant la quantitat d'aigua com l'estona que raja de les dutxes. Seran una mena de brides que, quan es premi el polsador, faran sortir aigua durant uns deu segons (en comptes del mig minut que hi ha actualment). En el cas de les piscines, Cot ha explicat que tan sols es mantindran obertes les dels vestidors de la Devesa (perquè l'equipament forma part del Pla de Fred per atendre el sensellarisme). A la resta de la ciutat, estaran tancades. Sí que es mantindran, però, les dutxes de platja -les que hi ha a tocar de les piscines- per permetre que els banyistes "es puguin treure el clor" sense fer servir sabó.

Montilivi no necessita reg a l’hivern

Delfí Geli ha explicat que, en el cas del Girona FC, des d'aquest Nadal tot l'esport de base del club ja no es dutxa ni després dels entrenaments ni tampoc dels partits. Pel que fa als camps, ha concretat que el de Torres de Palau "no es rega cap dia de la setmana" i que l'estadi de Montilivi, durant els mesos d'hivern (d'octubre a març) pràcticament no necessita reg perquè la gespa ja agafa la humitat. "A part disposem d'un pou propi, que podem fer servir sense tirar d'aigua de la xarxa", ha dit Geli. Pel que fa al primer equip, el president del Girona FC ha recordat que entre setmana els entrenaments es fan a Caldes de Malavella (Selva). I que en el cas del dia abans dels partits, on sí que s'entrena a Montilivi, o bé els jugadors no es dutxaran o bé no faran la sessió preparatòria al camp municipal on juga el Girona.

La mítica exjugadora de bàsquet Laia Palau, directora esportiva de l’Spar Girona, ha explicat que ara cal fer "un exercici de responsabilitat". Ha definit el tancament de dutxes com una mesura que, a part de pedagògica, no deixa de ser també "un toc d'atenció" per ajudar la ciutadania a reflexionar tant sobre l'impacte de la sequera com de la "responsabilitat" que té cadascú per "aconseguir millorar la situació".

Petició als privats

En paral·lel, l'Ajuntament de Girona també enviarà un escrit als propietaris d'equipaments esportius privats perquè se sumin a la iniciativa i també tanquin les dutxes dels seus vestidors. I pel que fa a altres mesures per revertir la sequera, Sergi Cot ha concretat que s'estan acabant d'electrificar els dos nous pous a la zona del Sitjar, que permetran disposar d'aigua addicional, i que durant les últimes setmanes s'han estat fent proves per abaixar la pressió a la xarxa, però que la mesura encara no s'ha instaurat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!