Fundació Disa ha inaugurat una nova edició del seu projecte de divulgació científica DISALab, Canàries Laboratori Marí que, per primera vegada, comptarà amb una sala d'exposició permanent al Museu Elder de la Ciencia i la Tecnologia.

En aquesta nova proposta divulgativa, situada en la primera planta del centre, s'aprofundirà mitjançant un recorregut interactiu tant en les característiques del litoral com els fons marins de l'arxipèlag canari, posant de relleu el paper investigador i el foment de les vocacions científiques.

Després d'haver començat la seva etapa l'any 2015 en una versió mòbil que recorria centres educatius i espais de trànsit per als vianants dels diferents municipis de les Canàries, DISALab desembarca al museu a fi de convertir-lo en un espai fix, obert al públic, que complementarà la resta de l'exposició i ajudarà a entendre la importància i la necessitat de cuidar els mars i oceans, des d'un punt de vista objectiu i científic que ha estat adaptat per a totes les edats.

DISALab, Canàries Laboratori Marí està dissenyat perquè els escolars i resta de visitants sentin que es troben dins d'un submarí que navega per aigües canàries. Mitjançant experiments i activitats dissenyades per aprendre de forma divertida i pràctica, els assistents podran seleccionar i visualitzar vídeos amb visió de 360è de platges i ecosistemes costaners utilitzant un periscopi; conèixer els cetacis i rèptils marins que habiten en l'arxipèlag amb ulleres de realitat virtual, tablets i una taula tàctil; descobrir per què hi ha platges de sorres de diferents colors, identificar els diferents microorganismes presents a l'aigua i aprendre sobre les adaptacions al medi de la fauna marina gràcies a diferents microscopis, a més d'aprofundir en l'origen i formació geològica de les illes amb una 'sandbox'.

L'exposició també compta amb un vídeo wall, que a través del joc ajudarà a conscienciar els assistents sobre la importància de la netedat als oceans.

ocea   unsplash

L'acte d'inauguració de l'exposició va comptar amb la presència del viceconseller d'Indústria, Comerç i Consum del Govern de les Canàries; Justo Artiles Sánchez; el president de la Fundació DISA, Raimundo Baroja Rieu; el director del Museu, José Gilberto Moreno García; i la directora de la Fundació Disa, Sara Mateos.

A més, han assistit professionals de la investigació de les illes vinculats a la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, representants del Centre de Recuperació de la Fauna Silvestre de Gran Canària, del món de la veterinària, així com d'altres espais museístics de les illes i de diferents entitats socials vinculades a la infantesa i a l'educació.

Justo Artiles va destacar durant l'esdeveniment de presentació el que suposa aquesta nova iniciativa per al Museu que ja des de l'any 2015, i baix rigor científic pertinent, desenvolupa en la seva programació anual continguts relacionats amb l'entorn i la cultura marina de les Canàries.

"La inauguració d'aquest laboratori trasllada la responsabilitat social i la generositat de la Fundació DISA, ja que es tracta de projecte educatiu i de conscienciació ambiental que a més fomenta les vocacions científiques. Serem des del Museu receptors d'una iniciativa que posa de relleu a la comunitat investigadora", va assenyalar.

A més, va manifestar que "arriba en un bon moment, ja que després de la situació viscuda, ens trobem reprenent l'activitat i rebent centenars d'escolars i visitants, amb la intenció de continuar sent un dels recintes més visitats de les nostres Illes."

Per la seva part Raimundo Baroja va destacar importància de fomentar les vocacions científiques entre els més joves amb iniciatives com DISALab. "Des de Fundació Disa agraïm el compromís i col·laboració de tots els experts i investigadors que de forma desinteressada han supervisat els continguts disponibles. Estem convençuts que aquest projecte permetrà traslladar la passió per la ciència des de les edats més primerenques i, possiblement, la curiositat que aquesta àrea desperti en els nens es transformi en vocació científica en molts d'ells", va afirmar Baroja.

Tots els continguts que formen part de l'exposició han estat adaptats i actualitzats per a aquesta nova versió de DISALab. Per a això, Fundació Disa ha comptat amb el suport del grup de joves que van participar en la creació dels nous continguts focalitzats en el mar elaborats el 2017. Tots ells en aquell moment eren estudiants de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària (ULPGC) i participaven en el projecte DEMOLA 2016-17.