Helena Verdes s'asseu aquest dimarts a la banqueta dels acusats per un delicte de coaccions i un altre de falsificació de documents oficials. Aquesta funcionària del Jutjat Penal 15 de Barcelona va aprofitar la seva posició per assetjar un home que va conèixer el 2013 a través de les xarxes socials. L'acusada va elaborar dues interlocutòries falses per reobrir un cas d'amenaces i vexacions contra la víctima i les va firmar suplantant la identitat del lletrat de l'Administració de Justícia del jutjat on treballava. El fiscal demana per la dona nou anys de presó.

Els fets es van produir a principis de 2013, quan Verdes va conèixer l'home a través de Facebook. Després de mesos mantenint contacte, primer utilitzant la xarxa social i després des del mòbil, la víctima va tallar en sec les conversacions sense que els dos s'arribessin a conèixer personalment.

La dona no va acceptar de bon grat aquesta decisió i va començar a assetjar el denunciant. Entre el 9 d'octubre i el 2 de novembre de 2015, la funcionària va realitzar almenys 36 trucades al mòbil personal o al telèfon del Pub que regentava l'home a Valls (Alt Camp). Les trucades es van seguir repetint els següents mesos des del telèfon de la feina de l'acusada, que entre gener i febrer de 2016 va intentar contactar amb la víctima 27 cops, deixant al contestador de veu sis missatges.

Quatre mesos després de la darrera trucada, Verdes es va aprofitar de la seva posició de funcionària per elaborar una primera falsa interlocutòria que demanava l'obertura d'un cas d'amenaces i vexacions contra l'home. Al document hi va incloure el segell del lletrat de l'Administració de Justícia del Jutjat Penal 15 de Barcelona, que acreditava la seva autenticitat malgrat tractar-se d'un procediment fals

L'acusada va repetir la mateixa operació al cap de dos mesos. Aquest cop era el Jutjat d'Instrucció 17 de Barcelona qui requeria que es tornessin a practicar les diligències pertinents en relació a una denúncia falsa pels mateixos delictes que l'anterior. Ambdues interlocutòries van ser entregades a la víctima. Tanmateix, la dona va continuar amb l'assetjament i el 10 de novembre de 2016 va elaborar una ordre judicial -també firmada amb el segell oficial- per demanar a la policia que procedís a "esbrinar el domicili i parador" de la víctima que es va fer efectiva sis dies després.

Després d'enviar el requeriment judicial a la policia, la funcionària es va presentar el mateix 10 de novembre al Pub que regentava l'home. Un cop va detectar la presència de la dona, l'home va trucar els Mossos d'Esquadra i aquests es van personar a l'establiment, on van identificar l'acusada i la víctima. Els agents van comprovar que existia una ordre judicial que requeria localitzar el domicili i parador de l'home, de manera que van procedir a citar-lo per comparèixer el 12 de desembre de 2016 davant el titular del Jutjat d'Instrucció 15. La víctima es va presentar el dia acordat al jutjat i la pròpia funcionària va ser l'encarregada de rebre'l.

El passat 25 de gener de 2017, el Jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona va acordar imposar a l'acusada la prohibició d'acostar-se a menys d'un quilòmetre de l'home i de comunicar-se amb ell per qualsevol mitjà. El fiscal demana una pena de nou anys de presó pels delictes de coaccions i falsificació de documents oficials.