El Vaticà acull des de dijous una històrica reunió de la jerarquia de l'Església catòlica per abordar el problema dels abusos sexuals. La trobada va començar amb un reconeixement del papa Francesc que se li demanen "propostes concretes" i amb la publicació de 21 propostes per començar a treballar.

Davant de 190 persones que es reuniran fins diumenge al Vaticà, entre elles 114 representants de les conferències episcopals, Francisco va indicar que el que s'espera de la seva Església no és només condemnar els abusos dels seus clergues sinó "mesures concretes i efectives" per eradicar-los.

I per començar a treballar, es va distribuir entre els participants una llista amb 21 propostes que han fet els diferents comitès i conferències episcopals, i que l'expert en la lluita contra els abusos i secretari adjunt de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'arquebisbe de Malta, Charles Scicluna, va definir com un "full de ruta" que guiarà el debat en aquests dies.

Aquests són els 21 punts:

 1. Creació d'un "vademècum pràctic" que estableixi els passos que les autoritats eclesiàstiques han de seguir després d'una denúncia.
 2. Establir "estructures d'escolta" formades per experts per fer una primera anàlisi dels presumptes casos.
 3. Elaborar criteris per a la implicació directa del bisbe o del superior religiós.
 4. Implementar procediments compartits per a l'anàlisi de les acusacions, la protecció de les víctimes i el dret de defensa dels acusats.
 5. Informar sobre un cas d'abús les autoritats civils i les autoritats eclesiàstiques superiors d'acord amb les normes civils i canòniques.
 6. Revisar periòdicament els protocols i normes per preservar un ambient protegit per als menors en totes les estructures pastorals.
 7. Establir protocols específics per a la gestió de les acusacions contra els bisbes.
 8. Acompanyar, protegir i atendre les víctimes, oferint-los tot el suport necessari per a la seva completa curació.
 9. Impulsar iniciatives de formació dels bisbes, superiors, clergues i agents pastorals per conscienciar sobre les causes i conseqüències dels abusos sexuals.
 10. Preparar processos d'atenció pastoral en les comunitats catòliques que hagin viscut casos d'abusos, així com penitències i camins de recuperació per als culpables.
 11. Col·laborar amb mitjans de comunicació i persones per distingir i reconèixer els casos veritables dels falsos.
 12. Elevar l'edat mínima per contreure matrimoni a 16 anys en el dret canònic.
 13. Incloure experts laics en les investigacions i judicis canònics per abusos.
 14. Protegir la presumpció d'innocència en els judicis per abusos sexuals, evitant la publicació de llistes d'imputats abans de la investigació prèvia i la condemna definitiva.
 15. Respectar el principi de proporcionalitat de la pena i dictaminar que els capellans i bisbes culpables d'abús a menors abandonin el seu ministeri.
 16. Impulsar programes de formació inicial i permanent entre els seminaristes i candidats al sacerdoci o vida religiosa per consolidar "la seva maduresa humana, espiritual i psicosexual".
 17. Realitzar avaluacions d'experts als candidats a capellans o a la vida consagrada.
 18. Indicar les normes que regeixen el trasllat d'un seminarista d'un seminari a l'altre.
 19. Formular codis de conducta "obligatoris" per als capellans o voluntaris per "definir els límits apropiats en les relacions personals".
 20. Il·lustrar informació i dades sobre els perills de l'abús i els seus efectes i sobre com reconèixer els senyals d'aquests delictes en col·laboració amb autoritats civils.
 21. Instituir un organisme de fàcil accés per a les víctimes que desitgin denunciar els delictes i que sigui independent de l'autoritat eclesiàstica local, amb experts clergues i laics.