Existeixen milers de tabús al voltant de la menstruació a la nostra societat. Històricament, la regla ha estat envoltada de mites urbans, eufemismes, invisibilització o avergonyiment de les dones i sempre s’ha vist com una cosa “bruta i dolorosa” que els anuncis d’higiene femenina intenten blanquejar. Tot i això, en els darrers anys, fruit del boom del feminisme, cada cop són més les dones que trenquen amb tots aquests estigmes i reivindiquen la naturalitat de tenir la regla. En aquest context ha nascut una nova tendència menstrual, el free bleeding, que consisteix a deixar fluir el flux lliurement sense utilitzar compreses, tampons, copes o qualsevol element absorbent. 

 

Tot i que pugui sorprendre, les dones que practiquen el free bleeding han desenvolupat la capacitat de controlar el sagnat gràcies l’exercitament del sòl pelvià. A través de l’autoconeixement, l’enfortiment dels músculs i l’escolta del propi cos, les que el practiquen poden mantenir la menstruació dins seu controlant-la muscularment de la mateixa manera que es fa amb l’orina. Així doncs, no usen cap producte menstrual, sinó que van al lavabo cada cop que senten que els cal evacuar el sagnat.   

“Hi ha dones que senten el moment en què s'obre el coll de l'úter i comencen a expulsar la sang, i el descriuen com una lleu contracció o vibració. Altres, senten un pessigolleig o unes ganes semblants a les d’orinar a la vagina que avisa que la sang està baixant, moment en què van al lavabo amb el temps suficient per evacuar-la. Amb el temps i amb l’autoconeixement, s’aprèn a sentir la necessitat de menstruar”, explica la creadora del perfil @freetheregla, especialitzada en aquesta pràctica. I és que en realitat, durant la menstruació, no se sagna les vint-i-quatre hores del dia ni de manera constant, sinó que és intermitent. Per tant, si s’aprèn a identificar el moment del sagnat connectant amb el cos, el free bleeding es pot naturalitzar. 

Per les que el practiquen, es tracta d’un exercici per guanyar autoconsciència com a dones, ja que l’estigma i la manca de coneixement sobre la menstruació és un una forma històrica de misogínia. A més, suposa una reducció del gran impacte ambiental que generen els productes menstruals i un estalvi. 

L’exemple de Kiran Gandhi

Una de les referents del free bleding és l’atleta Kiran Gandhi, que l’any 2015 va córrer la marató popular de Londres deixant fluir el seu sagnat. L’esportista es va negar a utilitzar tampons que influïen en la seva mobilitat i va decidir no amagar-se i naturalitzar la regla. Gandhi es va tacar, però va continuar la marxa sense aturar-se ni un segon. Tot un acte reivindicatiu que li va costar milers de comentaris com “bruta” o “marrana”, però del que ella en va fer gala. “A les dones des de molt joves se'ls diu que el seu principal valor per a la societat és que han de lluir belles, consumibles, pures.  La regla no encaixa en aquesta categoria, de manera que es converteix en un tabú. Va ser el meu intent d'eliminar l'estigma que ens envolta i recordar que existeix”, va assegurar a les xarxes.