Una nova moda entre els turistes britànics està envaint la Costa Daurada. Es tracta d’un brot de falses gastroenteritis que s’inventen alguns turistes anglesos perquè les vacances els surtin gratis. Els estafadors denuncien els hotels perquè aquests els tornin els diners de l’estança. Aquest fenomen fraudulent, que també ha arribat a Canàries, Balears i Benidorm, ha registrat un centenar de denúncies a la Costa Daurada.

Els hotelers tarragonins miren el tema amb preocupació, i han demanat a la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics que pressioni el govern anglès perquè prengui mesures. La majoria d’aquestes denúncies i reclamacions s’interposen als tribunals britànics, és per això que els hotelers prefereixen pagar la indemnització perquè surt més a compte que obrir un plet en un tribunal estranger.

En moltes ocasions els “afectats” no presenten justificants mèdics, simplement denuncien que s’han posat malalts per alguna intoxicació alimentària i demanen una indemnització. Els hotelers presenten proves de laboratori i anàlisi de productes, per demostrar que tot està en bon estat, però si “l’afectat” diu que no se li ha posat bé i té mal de panxa, no hi ha proves que valguin.

Hi ha un grup d’advocats britànics que es dediquen a aquest tipus de frau. Busquen a les xarxes socials turistes anglesos que estiguin de vacances i els animen a estafar els hotels. Els principals objectius d’aquests advocats acostumen a ser joves amb escassos recursos econòmics. 

El modus operandi d’aquests advocats és sempre el mateix. Els juristes presenten als turistes un formulari estàndard perquè aquests exposin una suposada malaltia, gastroenteritis o altres afeccions de l’aparell digestiu. Tot seguit els inciten perquè demanin una indemnització que pot arribar fins als 6.000 euros. Aquesta activitat es du a terme a la via pública, sense cap mena de llicència ni habilitació professional per part dels advocats. Aquests acostumen a no complir obligacions tributàries i no estan donats d’alta a la Seguretat Social. 

El destí preferit dels britànics

La Costa Daurada és el destí per excel·lència dels britànics que busquen sol i festa durant les seves vacances d’estiu. L’any passat la demanda de turistes britànics per aquest estiu va arribar a la xifra de 100.000 visitants; dels quals 6.000 s’estima que arribaran amb els creuers que atraquen al Port de Tarragona. Segons els operadors britànics, el Brèxit no afectarà al turisme d’aquest any, i hi haurà una freqüència de 26 vols setmanals de turistes provinents del Regne Unit.