Al Palau d'Aiete, a Sant Sebastià, s'ha presentat una nova organització encaminada a tancar el procés de pau a Euskadi: el Fòrum Social Permanent. Està formada per 14 entitats i 14 persones, i reivindica que la societat civil ha de prendre el protagonisme en el procés de pau. El Fòrum demana un desarmament complet d'ETA, mitjançant la destrucció de les armes a través d'un procés verificat internacionalment.

La presentació

Entre els assistents a la presentació hi havia els tres membres del Grup Internacional de Contacte (GIC), Brian Currin, Raymond Kendall i Alberto Spektorowski, i també hi havia representants de diversos partits: Andoni Ortuzar i Joseba Aurrekoetxea del PNB, Arnaldo Otegi i Pello Urizar d'EH Bildu i Pili Zabala i Iñigo Martínez d'Elkarrekin Podemos. També hi han estat presents alguns representants de la UGT, així com de les organitzacions convocants.

Els integrants

Les organitzacions integrants del Fòrum Social Permanent són: ELA, LAB, CCOO, Steilas, Paz con Dignidad, Sare, Baketik, Etxerat, Gernika Batzordea, Uharan, Bake Bidean, Egiari Zor, Ahotsak i Antxeta Irratia. I les persones que en formen part són Nazario de Oleaga, Aitzpea Leizaola, Iñaki Lasagabaster, Iñaki González Murua, Iñaki Olalde, Fernando Vaquerizo, José Luis Úriz, Andoni Serrano, Fernando Armendáriz, Begoña Ugarte, Carlos Aitor Yuste, Juanje Soria, Roberto Oiz i Txemi Pérez. Aquestes persones i organitzacions, obertes a noves incorporacions, tenen previst treballar en xarxa i fer una "nova agenda pròpia i independent per a la pau".

Marcar el ritme

El coordinador del Fòrum Social Permanent, Agus Hernan, s'ha mostrat sorprès per l'"actitud obstruccionista" dels governs de França i Espanya en relació amb el desarmament. Però també ha expressat el seu disgust per la incapacitat dels partits polítics per arribar a acords. Per això ha reclamat més mobilització de la societat civil en pro del procés de pau.

Prioritat: el desarmament

El Fòrum Social Permanent, que continua la tasca del Fòrum Social per Impulsar el Procés de Pau, reclama que cinc anys després de la fi de l'activitat armada d'ETA cal tancar el conflicte amb un procés de desarmament, amb caràcter total i definitiu. Ara bé, el Fòrum exigeix a ETA el seu ràpid desarmament, però alhora demana als governs "garanties de seguretat per als que intervinguin en el procés" i sol·licita la participació dels responsables institucionals i els partits polítics en aquesta dinàmica. Els organitzadors de la trobada d'Aiete insisteixen que la solució ha de passar per un procés verificat internacionalment i consideren que és imprescindible la tasca de la Comissió de Verificació i Monitoreig, que ha d'assolir acords amb les institucions i amb la societat civil.

Crida al diàleg

Agus Hernan ha reclamat als partits i a les institucions que modifiquin la seva actitud: "No tenim temps per perdre. Dialoguin, fins a la matinada, si cal. Les generacions futures no ens ho perdonaran". El Fòrum ha acusat directament del bloqueig els estats espanyols i francès, que han deixat el procés "en una situació complicada". I ha apuntat que aspira "a aconseguir una pau permanent basada en la justícia".

 

Brian Curry i Arnaldo Otegi en la presentació del Fòrum Social Permanent. Foto: EFE.