La Fiscalia ha anunciat que vigilarà que els ajuntaments adoptin mesures de prevenció d’incendis forestals, segons un ofici que ha enviat el fiscal coordinador de Medi Ambient, Antonio Vercher, a tots els fiscals delegats, aquest dilluns. En concret, Vercher indica que es controli “l’obligació de tenir Plans de Prevenció d’Incendis per parts dels ajuntaments, que en el seu terme tinguin superfície forestal i en els supòsits regulats per les legislacions autonòmiques”. A més, insisteix que es mantinguin les pautes d’actuació que es van desenvolupar en la instrucció 9/2005 del Fiscal General de l’Estat (FGE), i dels successius oficis. El fiscal de Medi Ambient ha destacat que s'ha de fer complir tota la normativa, i especialment les restriccions en la crema de restes vegetals agrícoles quan “un importantíssim nombre dels incendis forestals que donen lloc a procediments penals en el país es produeix a conseqüència d’aquest tipus de pràctiques”.

La Fiscalia exposa que en el primer trimestre de 2023 ja s’han produït grans incendis que han superat les 500 hectàrees, segons les dades del Ministeri per la Transició Ecològica, que xifra el total de sinistres en 2.408, sense incloure els focs declarats al Principat d’Astúries, amb més de 41.000 hectàrees afectades, fet que evidencia que un any més aquest problema augmenta. A la Catalunya Nord es va registrar un incendi va cremar més de 800 hectàrees, l’abril passat. En aquest sentit, la Fiscalia exposa que tant el Seprona com els agents rurals han aportat mensualment al fiscal de sala coordinador, dades sobre les persones detingudes o investigades per delictes d’incendis forestals, així com dades sobre localització de punts de risc alt d’incendis, amb la col·laboració de la Policia Local.

Les pitjors xifres, el 2022

En aquest sentit, la Fiscalia recorda que l’any 2022 va ser un dels pitjors anys des que es tenen registres dels efectes dels incendis forestals. En comparació amb la mitjana dels darrers 10 anys, la superfície forestal afectada quasi va triplicar la mitjana. Això no obstant, el nombre total de sinistres (incendis més conats) tot i que es va mantenir proper a aquesta mitjana, va ser lleugerament inferior amb un total de 10.503 hectàrees, segons la Fiscalia. 

La Fiscalia també demana, que es mantingui el control d’abocadors, línies elèctriques, línies de ferrocarril, zones recreatives i inclús campaments infantils i juvenils situats en terrenys forestals, que impedeixis el risc d’incendi forestal i s’informi els fiscals delegats per part d’agents del Seprona de la Guàrdia Civil com per part d’agents forestals de cada territori. Així, la Fiscalia ha d'oficiar a les administracions o propietaris de les zones l’existència d’aquests punts d’alt risc i que prenguin les mesures adients.

 L’objectiu -s’indica- és que “els fiscals tinguin la informació precisa i adequada sobre les previsions d’incendis, a efectes de coordinació i actuació amb les autoritats i institucions competents” .A Catalunya, hi ha quatre àrees especialitzades de Medi Ambient, repartides per les demarcacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

 

A la foto principal, un incendi a Bonastre, el maig passat. / Foto: ACN