La Fiscalia demana un any i mig de presó per al fotoperiodista d'El País Albert Garcia per dos presumptes delictes d'atemptat contra l'autoritat. Els fets es remunten al 18 d'octubre de 2019, quan Garcia estava cobrint a Barcelona la manifestació contra la sentència de l'1 d'octubre. El fotoperiodista estava fent la seva feina i anava degudament acreditat. De sobte, els agents de la policia espanyola van cridar "la càmera", segons diversos testimonis, i el van colpejar fins que va caure a terra i el van arrestar per dur-lo a la prefectura de Via Laietana.

La detenció es va produir perquè l'acusaven d'haver empès un agent i de no haver fet cas de les ordres d'allunyar-se de la zona, fets que Albert Garcia nega. El fotoperiodista assegura que només va recriminar al policia que l'hagués empaitat per impedir-li fer la seva feina. Aquest és el vídeo del moment en què l'arresten:

La cronologia dels fets

La Fiscalia atribueix dos delictes d'atemptat contra l'autoritat a Albert Garcia. Un d'ells, que ja va ser arxivat per l'Audiència de Barcelona, també va tenir lloc el 18 d'octubre de 2019 a les 20:30 hores. L'incident va tenir lloc a Plaça Urquinaona i sosté que Garcia va agafar "violentament pel coll" a un agent, el "va tirar a terra" i va fugir. L'Audiència va desestimar aquesta acusació per "falta d'autor conegut". A més, el fotoperiodista indica que es trobava en un altre lloc en aquell moment.

El segon fet que assenyala la Fiscalia es va produir dues hores després d'aquest episodi ja tombat per l'Audiència. Albert Garcia es trobava, aquesta vegada sí, a Plaça Urquinaona i estava fotografiant com diversos agents de la policia espanyola colpejaven a un jove. Explica Garcia a El País que un dels antidisturbis es va acostar i li va tapar el camp de visió. És en aquest instant quan, segons la policia, li demanen al fotoperiodista que s'allunyi i ell "no fa cas". Després, és quan suposadament Garcia va empaitar pel pit a l'agent, versió que creu el Ministeri Fiscal. Aleshores, tot es precipita, diversos agents envolten el periodista i se l'emporten a les dependències policials.

L'agent assegura que l'empenta el va fer "desequilibrar-se" i, per no caure, va intentar subjectar-se i atribueix a Garcia una altra agressió a la mà dreta. El fotoperiodista d'El País insisteix que es va limitar a recriminar al policia que no li deixés fer la seva feina lliurement.

Poques hores després de la detenció, Albert Garcia va sortir en llibertat. Per aquests fets, la Fiscalia li imputa un delicte d'atemptat i un delicte lleu de lesions. En aquest cas concret, sol·licita nou mesos de presó i una multa de 480 euros. La defensa de Garcia nega les agressions i la lesió i demana la seva absolució.

 

Imatge principal: Moment en què la policia s'endú detingut a Albert Garcia, fotoperiodista d'El País, el 18 d'octubre de 2019. EFE.