La secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia de Barcelona demana 5 anys i mig de presó per a un ciutadà italià per un delicte de contraban d’espècies de fauna protegida. Agents de la Guàrdia Civil van enxampar-lo a l’aeroport d’El Prat amb 72 cries de tortuga terrestre gegant Aldabra, procedent de les Illes Seychelles, l’abril del 2019, També l’acusa d’un delicte contra la fauna protegida i d’integració a grup criminal, ja que actuava amb la seva dona i el pare d’ella.  Per a tots dos, sol·licita una pena de 8 mesos de presó i una multa de 4.800 euros, que eleva a 350.000 euros per al primer. A més, els condemna a pagar per la recuperació dels animals que tenien en captivitat.

 La Fiscalia sosté que l'acusat va introduir aquests animals de forma “il·lícita” en el territori espanyol, amb “la voluntat de traficar amb ells i d’obtenir un benefici econòmic, sense estar en possessió de cap permís d’importació i exportació, o de tinença dels animals”, tal com fixa la Convenció sobre el comerç internacional d’espècies amenaçades de fauna i flora (Conveni CITES del 1973). Les 72 tortugues tenien un valor d’uns 112.200 euros, segons el servei d’inspecció SOIVRE de la Secretària d’Estat de Turisme i Comerç.

En l’escrit d’acusació, la Fiscalia sosté que el principal acusat s’ha dedicat a la possessió i venda d’animals exòtics, almenys des de l’any 2011, des del seu domicili de Sant Vicenç de Montalt, i també en una finca del seu sogre en el mateix municipi. L’acusat va ser enxampat per la Guàrdia Civil quan passava el control de la duana del Prat de Llobregat, i en la maleta d’equipatge duia les 72 tortugues terrestres vives de l’espècie gegant Aldabra (Aldabrachelys Gigantea).

El destí dels animals

Les tortugues gegants d’Aldabra van ser traslladades inicialment al Zoo de Barcelona i al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) de Masquefa. Posteriorment, a causa del seu augment de tamany i a les dificultats que suposava per a la seva preservació, es van distribuir a partir de l’estiu de 2020  a la Reserva zoológica Oasys Minihollywood d'Almeria, al centre de Recurepació d'Anfibios y Reptiles ARCO d'Almería, a la Fundació Neo Trópico de Tenerife, al Zoològic de Jerez de la Frontera, a Indalexotic d'Almería i al Parc de les Ciències (Biodomo) de Granada.

Més animals exòtics

A més a més, es va descobrir que en la finca de Sant Vicenç de Montalt tenien altres animals, com ara dos exemplars de tortuga d'espolones (Centrochelys sulcata), valorades en 1.000 euros; un camaleó del Yemen (Camaleo callypratus) i dos pitons australianas (Aspidites ramsavi), valorades en 500 euros cada una, sense cap documentació legal. També tenien set cocodrils de Siam (Crocodylus siamensis) per al seu comerç sense documentació.