La Fiscalia demana 8 anys i mig de presó per a  cadascun dels 13 estudiants acusats de desordres públics i danys en una manifestació a Barcelona per reclamar la reducció de les taxes universitàries el 2 de març del 2017, organitzada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Segons l'escrit d'acusació, anaven amb roba fosca i caputxes i van actuar "de comú acord i amb evident intenció de causar el deteriorament del mobiliari públic i urbà, posant en greu perill el desenvolupament quotidià de la vida ciutadana".

Els fets

Els acusen de cremar un contenidor amb una bengala al carrer Pelai, de llançar pintura contra una botiga de telefonia i als Mossos a la plaça Catalunya i de llançar ous i pintura i trencar amb martells els vidres d'una entitat financera de Via Laietana.

Aquestes actuacions van comptar amb la "col·laboració activa de tots els acusats", diu la Fiscalia, que remarca que es van canviar de roba quan van acabar per dificultar la seva identificació per part dels Mossos. Finalment els van intervenir tres extintors per ruixar amb pintura, tres martells, un bidó de líquid inflamable, benzina i una bossa de petards. Per tot plegat, el ministeri fiscal demana 8,5 anys de presó i una multa d'11.400 euros per a cadascun. També hauran d'indemnitzar de forma solidària l'entitat financera amb 4.800 euros, i la propietària del contenidor amb 647 euros.

Alerta Solidària i el SEPC denuncien un context de "persecució política i ideològica" pel fet de militar en el sindicat. També es queixen que incloguin tots els acusats en el mateix grup.

Què va passar després de la manifestació?

La manifestació d'estudiants a Barcelona per reclamar una rebaixa de les taxes universitàries i equiparar els preus de graus i màsters va acabar amb una seguda de més d'un centenar de persones davant la Secretaria d'Universitats que va obligar a tallar la Via Laietana durant més de quatre hores.

Cap a dos quarts d'1 de la matinada, els Mossos d'Esquadra, amb un fort desplegament, van desallotjar una per una les persones que participaven en la seguda, que havia quedat encerclada pel cordó policial que custodiava la seu d'Universitats i bloquejava l'accés a la Via Laietana. Des de fora del cordó, desenes de persones van donar suport als concentrats amb crits que animaven a la "resistència" i contra la policia.

La manifestació, convocada per les assemblees de facultats i amb el suport del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), havia sortit de plaça Universitat passades les 7 de la tarda, i a la capçalera hi anava una pancarta amb el lema "Abaixem les taxes". La protesta culminava dos dies de vaga a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la qual es van sumar facultats de la Universitat de Barcelona (UB). La marxa va passar pel carrer de Pelai fins a Via Laietana sense incidents i, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, en el moment àlgid hi havia 800 persones.

Petards i bombes de fum

La Secretaria d'Universitats i Recerca (SUR), que es troba a l'inici de la Via Laietana, estava custodiada pels Mossos abans de l'arribada dels estudiants, que van llançar alguns petards i bombes de fum a l'edifici. va ser aleshores quan uns 200 participants a la manifestació es van asseure davant Universitats i van anunciar, amb càntics, que pensaven passar la nit allà. També van cridar contra les retallades en ensenyament, contra la policia i van demanar la dimissió del secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, entre altres proclames i reivindicacions. 

Es van viure alguns moments de tensió quan els manifestants de primera línia van donar alguns cops, amb els pals de les banderes que portaven, als escuts dels agents que custodiaven la porta de la Secretaria d'Universitats.

Els Mossos van donar algun cop de porra, però l'enfrontament es va frenar. En general, la seguda va transcorrer de forma pacífica. Els manifestants van desplegar tres tendes de campanya i les persones que es trobaven fora del cordó policial donant-los suport –moltes eren manifestants que s'havien allunyat un moment de la seguda i ja no els havien deixat tornar a entrar dins del cordó policial– els van llançar provisions, com snacks, barres de pa, embotit i begudes.