Conflicte entre la Guàrdia Urbana de Figueres i l’ajuntament del municipi. En aquesta ciutat gironina s’apropa un dels esdeveniments més importants de l’any, i més massius: el Festival Acústica de Figueres. I això ha fet que el consistori hagi decretat situació d’emergència a la localitat per tal que la policia local faci hores extra. Es tracta d’un decret que és fruit d’un informe de l'inspector en cap de la policia. Alerta que es tracta d'un dels principals festivals d'estiu a la demarcació, que arriba a concentrar en quatre dies 90.000 persones. "El pic màxim d'ocupació es preveu en 19.500 persones simultànies el divendres i dissabte a la nit", diu el document.

És per això que l’Ajuntament de Figueres ha decidit fixar que en els moments de màxima incidència facin falta 25 agents de servei, un nombre d’efectius que no es pot cobrir amb els torns ordinaris de treball, ni fent canvis de planificació”. El sindicat policial SIP-Fepol ja ha avisat que portarà aquest secret davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per “vulneració de drets fonamentals” i que demanarà la seva suspensió cautelar. A més, aquest es tracta d’un episodi més d’una història conflictiva entre el cos policial i l’Ajuntament que s’allarga des de fa dos mesos. La Guàrdia Urbana no fa hores extra des de llavors per denunciar “els incompliments” dels acords del consistori amb la policia local. I ara el govern municipal obliga a fer aquestes hores a través d’un decret.

Es tracta, tot plegat, d’un document que al·lega que de l'1 al 4 de setembre la ciutat viurà una situació d'emergència amb la celebració del festival Acústica, que arriba a congregar durant quatre dies unes 90.000 persones amb pics de més de 19.000 de forma simultània. El decret també remarca que per "garantir la protecció de les persones i dels béns" davant d'aquest esdeveniment així com la coordinació dels mitjans d'emergència interns amb els cossos policials –Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana- s'ha d'establir un dispositiu de seguretat; i detalla un seguit de funcions que ha de fer la Guàrdia Urbana. Entre elles, fer efectives les restriccions de circulació, supervisar els aforaments o coordinar-se amb Mossos per gestionar incidents.

"Per part de la Guàrdia Urbana en els moments de màxima incidència precisem disposar de 25 policies de servei, efectius que no es poden cobrir amb els torns ordinaris de treball, ni tampoc realitzant canvis de planificació de quadrants que permeten els actuals pactes de condicions de treball", remarca el document. Dit això, el document també explicita que un "dèficit d'efectius" d'aquest cos policial en un esdeveniment de "masses" com aquest "pot impedir que es puguin fer les tasques esmentades" posant en "risc" les persones i els béns. I a tall d'exemple, diuen que podrien produir-se atropellaments; saturació dels espais dels concerts o "situacions que provoquin allaus humanes".