Des de primera hora del matí, desenes de fidels han començat a arribar a Batatais (sud-est del Brasil) per acompanyar el cos de Pere Casaldàliga, conegut com el "Bisbe de poble" per la seva incansable lluita a favor dels indígenes i els menys afavorits, en el primer comiat que li serà fet en el seu país d'adopció.

El religiós, que va néixer el 16 de febrer del 1928, va morir ahir en aquesta localitat després de ser ingressat dilluns per problemes respiratoris a l'hospital de São Félix do Araguaia (Brasil), on va viure els darrers anys i, per voluntat pròpia, on se l'enterrarà dimecres. Posteriorment, se'l va traslladar a l'hospital de Batatais, a l'estat de São Paulo. 

funeralcasaldàliga1Un moment de la missa exequial per a Pere Casaldàliga 

Acte religiós

Les restes de Casaldàliga s'han traslladat avui a la capella del Centre Universitari Claretià, on ha tingut lloc una missa exequial per a 400 persones oficiada pel bisbe de Ribeirão Preto, Moacir Silva.

En acabar la cerimònia religiosa, el cos embalsamat viatjarà fins al santuari dels màrtirs, al municipi de Ribeirão Cascalheira, a Mato Grosso (centre), on Casaldàliga va presenciar la mort d'un amic, el pare João Bosco Penido Burnier (1917-1976), durant la dictadura militar brasilera (1964-1985).

Allà romandrà tot el dilluns i el dimarts i, després de l'eucaristia, el seu cos serà portat a São Félix do Araguaia, on Casaldàliga va ser bisbe fins l'any 2005. Acompanyat dels seus feligresos més propers, tindrà l'última de les sales de vetlla i dimecres serà sepultat a les 8 hores locals (11 hores GMT).

Missatges de condol

"Amb la seva mort es perd un intel·lectual, un veritable pastor i profeta del nostre temps", ha indicat a Efe Eder Massakasu Ono, professor de litúrgia de 38 anys que ha viatjat des de Sorocoba, un municipi situat a més de 350 quilòmetres de Batatais -unes quatre hores en cotxe- per acomiadar-se del qui considera "el seu mestre".

Al religiós català el va conèixer a finals dels anys 90 a Mato Grosso, durant una missió amb l'ètnia Tapirapé, però el recorda amb especial afecte per la seva senzillesa i perquè en una altra missió, en la qual va emmalaltir, "Dom Pedro" va cuidar d'ell. "Imagineu, ell va estar acompanyant-me gairebé tot el temps, cosa difícil per a un bisbe, ja que realment és una tasca que havia de ser delegada a una altra persona", ha assenyalat.

La mort del religiós català ha estat plorada al seu país natal i en diversos països llatinoamericans en els quals va professar el seu ministeri, com Nicaragua.

Al Brasil, reconeguts líders de l'esquerra, com els expresidents Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) i Dilma Rousseff (2011-2016) han lamentat la seva mort amb sentits missatges.

Lluitador a favor dels més pobres

Casaldàliga, que vivia al Brasil des de 1968, mai va tornar a Catalunya des que va partir cap al Brasil fa més de 50 anys, tot i que mantenia llaços amb la seva terra.

El religiós català va ser un revolucionari defensor dels drets humans i un dels impulsors de la Teologia de l'Alliberament, en voga en els anys 60 i 70 a l'Amèrica Llatina i que va crear polèmica en la Cúria romana pels seus postulats socials propers al marxisme. També va desafiar la dictadura brasilera, va defensar durant dècades les ètnies indígenes de l'Amazònia i es va enfrontar a terratinents per frenar la violència al camp en favor dels més necessitats.