Ferran López, el cap dels Mossos d'Esquadra que ha substituït el major, Josep Lluís Trapero, durant el 155, ha presentat la seva renúncia al nou conseller d'Interior, Miquel Buch, que l'ha acceptat. López va presentar la seva renúncia el mateix dia que Buch va prendre possessió del càrrec. El cos queda ara en mans dels dos comissaris que tenia Ferran López com a mans dretes, Joan Carles Molinero i Miquel Esquius.

La renúncia del comissari ve motivada pel fet que la seva acceptació el passat mes d’octubre era “temporal i limitada al període que s’obria amb la nova dependència governativa” i en considerar que “la constitució d’un nou Govern a Catalunya posa fi a aquesta temporalitat”, segons ha fet públic Interior en un comunicat.

López va haver d'agafar el càrrec el 28 d'octubre, l'endemà de la proclamació de la República i de l'aplicació del 155, quan el ja exministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, el va nomenar per controlar el cos. En aquell moment, Trapero, que ja estava investigat per l'Audiència Nacional, quedava destituït de les seves funcions i apartat.

Amb la renúncia de Ferran López comença ara un temps de transició en què la nova cúpula política del cos —Buch, Brauli Duart i Andreu Joan Martínez— designaran la nova estructura de comandaments dels Mossos. Buch haurà de buscar un substitut que estigui al càrrec del cos, ja que Trapero no tornarà de moment a les seves funcions perquè està immers en el procés judicial, pendent del judici a l'Audiència Nacional.

Els 7 mesos de López

Ferran López feia anys que era la mà dreta del màxim comandament dels Mossos d'Esquadra. Ho va ser amb el comissari Milán i Trapero el va mantenir i ratificar quan el van nomenar major. Per rang era qui havia de substituir Josep Lluís Trapero si el Ministeri d'Interior volia que la direcció de la policia catalana quedés en mans d'un mosso. 

López va ser qui va assistir a la tensa reunió amb la delegació del govern espanyol quan ja els Mossos estaven controlats pel Ministeri d'Interior abans de l'1 d'octubre. El mateix Trapero el va triar com a representant de la policia catalana pel seu tarannà dialogant. Va ser aquell dia quan va prendre més rellevància el seu nom, tot i que és un dels veterans del cos.

Ferran López a la Delegació del govern   Sergi Alcàzar

Ferran López va acompanyar Trapero a les dues primeres declaracions que va fer el major a l'Audiència Nacional, acompanyat del número 3 del cos, Joan Carles Molinero. De fet, tots dos van ser el reforç de màxima confiança davant el moment complicat que venia tant per al país com per a la policia davant el referèndum. 

arribada trapero audiència   Gemma Liñán

López també ha hagut de declarar en dues ocasions, a l'Audiència Nacional i al Tribunal Suprem, en defensa del cos dels Mossos d'Esquadra contra l'acusació d'inacció per evitar la votació de l'1 d'octubre.

El seu paper, però, al capdavant del cos en el moment més difícil ha estat criticat i posat en qüestió. Sobretot per la trobada casual i buscada per Pablo Llarena durant l'acte de despatxos judicials a l'Auditori de Barcelona. 

Major Mossos Ferran Lopez i jutge Llarena Barcelona - Sergi Alcàzar