Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha celebrat 40 anys amb la mirada posada en els reptes de la mobilitat del futur i amb la voluntat de fer "un salt d'escala". "No hem de tenir por als canvis si volem tenir èxit", ha dit el president d'FGC, Ricard Font, a l'acte de commemoració de l'aniversari de l'empresa pública catalana que s'ha celebrat aquest dijous a la tarda al Palau de la Generalitat. 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat que FGC és una "estructura d'estat" i ha "d'esdevenir l'operador ferroviari del país". "Estem preparats per fer-ho", ha assegurat. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha reivindicat la "feina ben feta" d'FGC.

A l'acte, s'ha recordat que el 5 de setembre de 1979 es va signar el decret de creació de l'empresa, la primera companyia pública de la Generalitat creada després de la dictadura franquista. Torra ha recordat l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas, que va ser qui el va signar, i n'ha lloat "l'ambició" i haver aprofitat les "escletxes que se li posaven al davant". L'actual cap de l'executiu català també ha agraït la "gosadia" dels seus predecessors per haver seguit apostant per FGC.

foto 3542188ACN

Calvet ha posat en valor "l'obsessió per la qualitat" que té l'empresa pública i l'ha contraposat a la de Renfe. "Tant de bo altres empreses ferroviàries la tinguessin", ha dit, en referència a l'operadora ferroviària estatal. El conseller de Territori ha afirmat que FGC té "ambició de créixer" i "prestar nous serveis" així com "internacionalitzar-se". També ha assegurat que és una "eina cabdal" per lluitar contra el canvi climàtic i millorar la qualitat de l'aire, entre d'altres reptes del futur.

El conseller de Territori ha remarcat que FGC té voluntat de "millorar any rere any" i ha dit que projectes com el tren llançadora que connectarà les terminals de l'aeroport del Prat o la millora de les connexions de les línies del Vallès i l'Anoia serviran per "aportar més capacitat a FGC". "Comptem amb una gran empresa ferroviària", ha remarcat, i ha felicitat als treballadors i membres de la companyia.

99% de puntualitat

Font ha assegurat que el 2019 es tancarà amb "rècord de passatgers", puntualitat del 99% i una qualitat del servei valorada gairebé amb un 9 sobre 10. A banda, amb un 100% d'energia verda. A més, té l'objectiu que un 25% de l'energia que utilitza sigui d'origen solar el 2020 i del 50% el 2021.

A l'acte hi han assistit membres del Govern així com diputats al Parlament de Catalunya i exresponsables del departament de Territori i també d'FGC. Calvet i Torra han recordat l'exconseller de Territori "legítim", Josep Rull, a qui el seu successor ha descrit com un defensor del transport públic. També hi ha assistit el president Artur Mas i representants del món econòmic i social així com membres de la Unió Internacional del Transport Públic.