El rebut de la llum del mes d'agost serà el més car de la història. Aquesta és la conclusió de l'anàlisi que ha elaborat l'associació de consumidors Facua, que calcula que el preu mitjà de la factura se situarà en els 91,62 euros. Paral·lelament, això fa que, en comparació amb el rebut de l'agost de 2020, el cost d'enguany sigui un 43,7% més alt, ja que l'agost de l'any passat es va quedar en 63,77 euros.

Amb aquesta previsió, superarà l'import que es va registrar el primer trimestre de 2012, quan es va batre el rècord i es va establir en 88,66 euros. Davant d'aquest escenari, Facua ha tornat a demanar al govern espanyol que actuï i intervingui per posar fre a l'encariment de l'electricitat: "Cal protegir els usuaris dels abusos del sector elèctric", han demanat en un comunicat.

L'associació de consumidors considera que les decisions que fins ara ha posat en marxa el govern espanyol són "absolutament insuficients". En aquest sentit, reclamen "actuacions més contundents", que passin per exemple per un canvi en les regles de la subhasta del mercat majorista (actualment, el preu de l'electricitat ve marcat pel cost que té l'energia més cara), la creació d'una empresa pública que controli i gestioni les centrals hidràuliques que finalitzin les concessions, una rebaixa de l'IVA "de forma permanent" o l'aprovació d'un nou model de bo social que representi (almenys) un 50% de descompte en la factura i del qual es puguin beneficiar les famílies que cobren menys del que equival a 2 salaris mínims interprofessionals.

La rebaixa de l'IVA suposa una rebaixa de nou euros

Facua ha pres com a referència els preus que ha tingut l'electricitat per megawatt hora des de l'1 fins al 15 d'agost per elaborar aquest estudi. L'usuari mitjà, segons l'associació de consumidors, pagarà 27,85 euros més que l'agost de 2020, arribant a un preu de 91,62 €. Sense la rebaixa de l'IVA, que s'aplicarà fins a finals d'any, la factura hauria arribat als 100,78 euros, segons indica l'estudi. La diferència és de 9,16 euros.

Fins al 18 d'agost, aquest ha estat el preu mitjà diari des de l'inici del mes per megawatt hora:

Amb aquestes dades, es pot comprovar com, fins ara, només hi ha hagut cinc dies que el cost ha estat inferior al preu que s'estima per a la factura mitjana de la llum d'aquest mes d'agost. En concret, els dies en qüestió són l'1, 7, 8, 16 i 17 d'agost.

D'altra banda, només hi ha hagut sis jornades en les quals el preu ha estat per sota dels 100 euros per MWh. El rècord històric es va assolir el passat divendres 13 d'agost, quan es va marcar el cost de 117,29 € per megawatt hora. El més baix, fins al moment, es va assolir el dissabte 7 d'agost, amb un preu de 65,64 euros.

Aquest increment de la factura de la llum ja es constata amb la pujada del 80,9% del preu per kilowatt hora. L'agost de 2020, se situava en 12,18 cèntims de mitjana; mentre que enguany està en els 22,03 cèntims.

Increments interanuals cada mes, menys al febrer

Des que va començar el 2021, cada mes (a excepció del febrer) va marcar increments interanuals. La factura de l'usuari mitjà el mes de gener d'enguany va ser de 80,48 euros (18,5% més que el mateix mes del 2020), al març va costar 70,90 euros (+18%); a l'abril, 81,55 euros (+46,4%); al maig, 82,13 euros (+45,4%); al juny, 81,27 euros (+34,2%); i al juliol, 85,34 euros (+36,2%).

En canvi, el mes de febrer, la factura de la llum va tenir un preu mitjà de 62,08 euros, el que va suposar un descens interanual del 3,8%.

 

Imatge principal: Dues làmpades amb la llum encesa i l'aire condicionat de fons. ACN.