Els edificis amb façanes de vidre, les marquesines de parades d’autobús i les pistes de pàdel s’han convertit en una trampa mortal per a milers d’ocells silvestres, la majoria d’espècies protegides. Els ocells, en el seu vol ràpid, no veuen els vidres o els miralls reflectants i xoquen contra les estructures, amb un fort impacte que els causa la mort. La preocupació va a l’alça i el fiscal de la Unitat de Medi Ambient, Antonio Vercher, va enviar, el novembre passat, un ofici als fiscals delegats, repartits per tot el terriotri espanyol, en el qual els recorda la possibilitat d'aplicar el recent article 340 bis del Codi Penal, que castiga per maltractament a animals, per tal d'aturar aquesta xacra. A més, la Fiscalia reclama a les administracions competents que impulsin mesures per a evitar o disminuir aquestes col·lisions, per a preservar la fauna, com ara posar-hi adhesius o algun material que n'eviti els xocs mortals.

A Catalunya, el Cos d’Agents Rurals ha intensificat les seves actuacions per a reduir les col·lisions d’ocells contra estructures de vidre. És una acció pionera que ja fan des del 2020 en coordinació amb la Fiscalia de Medi Ambient de la provincia de Barcelona. Fa poc, el fiscal de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha requerit a la Generalitat, ajuntaments i desenes d’empreses de la demarcació de Barcelona que posin solucions a certs edificis i estructures, perquè poden incórrer en un delicte contra la fauna.

Algunes administracions i empreses ja han respost al fiscal, informant que ho han corregit o que n'estudien la solució més eficient. El departament d’Acció Climàtica, però, li ha respost que en el cas d’un edifici comarcal a l’Alt Penedès que provoca morts d’ocells “no les qualifica de significatives per a la conservació d’espècies”, segons detalla el fiscal. Amb els requeriments, la Fiscalia no cerca sancions, sinó que les administracions vetllin per l’avifauna i es faci una normativa clara.

"Cal evitar la transparència de les estructures", afirma Pelegrín, que considera que les ordenances municipals ho haurien d'incloure, així com les lleis, ja que actualment només es demana no perjudicar el Medi Ambient, de manera genèrica.

Marquesina al terme de Subirats. Mort ocells salvatges. Foto: Agents Rurals
Una marquesina al terme municipal de Subirats, que ha provocat nombroses morts d'aus perquè és transparent. / Foto: Agents Rurals

Investigació a Diagonal Mar

En un dels casos, el fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, va obrir unes diligències d’investigació preprocessals penals pel delicte contra la fauna a dues empreses propietàries de dos edificis vidriats al Centre Comercial de Glòries, a Diagonal Mar, davant l’elevada mortaldat d’ocells silvestres a les seves façanes. El Cos d’Agents Rurals va detallar un total de 141 ocells morts per col·lisió en aquests dos edificis, situats prop del litoral, una ruta de migració d’ocells a la primavera i la tardor. La Fiscalia va encarregar la investigació als Mossos d'Esquadra. Al final, es van fer reunions amb les empreses, i el febrer passat, el fiscal va arxivar la investigació perquè van estudiar i hi van posar mesures correctores. “No hi ha dol ni negligència greu en la seva acció de destrucció de la fauna silvestre”, conclou en aquest cas el fiscal.

Centre Comercial les Glòries. Edifici amb vidres. Ocells morts. Foto: Agents Rurals
Ocells silvestres morts en xocar contra la façana de vidre dels edificis de Diagonal Mar. / Foto: Agents Rurals

Prop de 2.000 actuacions dels Rurals

La mort d’ocells silvestres per col·lisió en estructures de vidre no és un fet simbòlic. El Cos d’Agents Rurals ha informat que ha dut a terme un total de 1.866 actuacions, entre l’1 de gener del 2002 i l’1 de desembre del 2023, relacionades amb la mort d'aus per col·lisió contra vidres, que no estan quantificades, però que s'estima que en són milers. En concret, el 60% són col·lisions en edificis vidriats, el 20% en pistes de pàdel i el 20% restant en marquesines, la majoria de les quals situades en zones naturals. Gran part de les actuacions (el 75%) s’han concentrat a les comarques de Barcelona, segons els Agents Rurals. 

En un dels seus atestats, els Agents Rurals detallen que una marquesina, propietat de la Generalitat, al terme de Subirats, al paratge el Pago, s’ha convertit en una assassina d’aus protegides. En set dies d’octubre del 2022, reporten aquestes morts: un tallarol capnegre, dos pit-roigs, un garrafó i dos pardals, a més d’una titella atordida.

Un pit-roig mort  per un xoc a una marquesina a Subirats. Foto: Agents Rurals
Un pit-roig mort, després d'haver xocat contra una marquesina a Subirats, l'octubre del 2022. / Foto: Agents Rurals

Un altre punt negre per a les aus protegides són les torres d’alta tensió, on moren electrocutades. En aquest cas, un jutge de Vic investiga una querella de la Fiscalia contra Endesa, mentre que la companyia assegura que compleix la normativa vigent.

 

A la foto principal, s'instal·len vinils a l'edifici del Centre Comercial Glòries per evitar el xoc d'ocells contra la façana de miralls reflectants. / Foto: Mossos d'Esquadra

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!