La Policia Nacional espanyola ha detingut a Camprodon, al Ripollès, un home de nacionalitat marroquina, resident a Olot, a la comarca de la Garrotxa, sobre el qual pesava una ordre d’expulsió del territori espanyol per participar en activitats contràries a la seguretat estatal. El cas, segons ha informat el Ministeri de l’Interior, s’ha considerat una infracció molt greu de la llei d'estrangeria i ha comportat també la prohibició de tornar a l’Estat durant un període de deu anys.

Un perill públic

L’home, que havia intentat sense èxit esdevenir imam a la localitat de Besalú l’any 2017, va tornar al Marroc després del rebuig i posteriorment es va tornar a instal·lar a Olot l’any 2020. Segons fonts policials, es tracta d’una persona radicalitzada, seguidora del salafisme, que difonia postulats antidemocràtics i contraris a la convivència, com ara que els musulmans no havien de relacionar-se amb la resta de la societat i que s’havia de complir la llei islàmica per sobre de la legislació i la Constitució espanyoles. Entre les seves idees, defensava l’ús obligatori del vel integral, el nicab, per a les dones i incitava a l’odi contra musulmans d’altres branques de l’islam, com ara els xiïtes. També considerava infidels aquells que acataven les lleis espanyoles. Va arribar fins i tot a renunciar al procediment per obtenir la nacionalitat espanyola, al·legant que "a l’islam està prohibit tenir la nacionalitat d’un país no islàmic".

L’ordre d’expulsió, acordada pel secretari d’Estat de Seguretat, va ser recorreguda per l’afectat davant l’Audiència Nacional i posteriorment davant el Tribunal Suprem, però els dos recursos van ser desestimats. Un cop ratificada la mesura, la Policia Nacional va procedir a la seva detenció, el passat 1 de juliol, i, mitjançant el Grup Operatiu d’Estrangeria (GOE) de la Unitat d’Estrangeria i Documentació (UED) de Camprodon, va ser traslladat a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, des d’on es va fer efectiva l’expulsió.

Aquest tipus d’expulsions, qualificades "d'alt valor", són una prioritat estratègica per a la Policia Nacional, especialment en el cas de persones amb vincles amb el terrorisme o radicalitzades, per la seva elevada perillositat per a la seguretat pública, assegura la policia espanyola. A Catalunya, juntament amb altres cossos, com els Mossos i la Guàrdia Civil, s'han fet els darrers mesos diverses operacions contra postulats salafistes i terroristes, sempre vinculats al terrorisme gihadista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!