El fet que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola han estat absents durant les tràgiques jornades que s’han viscut a Catalunya i que el paper del Govern espanyol ha estat el de simple espectador pren volada en diverses queixes que s’estan succeint aquests dies. El comunicat conjunts d’associacions de guàrdies civils i policies admetia implícitament que la seva absència no havia impedit la desarticulació de la cèl·lula terrorista i fins i tot insinuava que els mateixos cossos policials espanyols no havien transmès correctament als Mossos d’Esquadra tota la informació que tenien en el seu poder sobre l’imam de Ripoll.

Qui també ho reconeix és Agustín Linares, exsubdirector operatiu del Cos Nacional de Policia, que en un article publicat al diari ABC reconeix l’absència dels cossos policials espanyols tot culpant al Govern d’haver-los “tancat les portes” i al mateix temps admet que el Govern espanyol ha estat “un simple espectador”.

Fons reservats no declarats a Hisenda

Ara bé, per a aquest excàrrec policial -que l’any 1996 va reconèixer haver rebut sis milions de pessetes (poc més de 36.000 euros) provinents dels fons reservats i que no els va declarar a Hisenda-, la solució rau en laminar les competències dels Mossos d’Esquadra.

En l’article ‘Sin Seguridad no hay estado’, Linares defensa que per evitar que torni a quedar clar que la Guàrdia Civil i el CNP han estat inoperants a Catalunya aquests dies el que cal fer és treure als Mossos les seves competències en matèria antiterrorista.

De fet, l’articulista considera que "fora de les nostres fronteres ningú entén que Policia Nacional i Guàrdia Civil hagin estat absents per decisió dels Mossos i que el propi Govern de la Nació hagi estat un simple espectador”, i a partir d’aquí conclou que “si el Govern [espanyol] no té a les seves mans la seguretat de l’Estat, l’Estat desapareix”.

És aquí on Linares desenvolupa la lectura política de tot plegat, considerant que la situació que es dóna a Catalunya és la “d’un Govern que es declara hostil a l’Estat espanyol” i que alhora “té a les seves mans la seguretat d’aquest Estat a Catalunya”.

La solució per a Linares no passa doncs per afavorir la transmissió d’informació entre els cossos de seguretat i la integració de la policia catalana a l’Europol, sinó tot el contrari, defensa que “la seguretat de l’Estat només pot estar en mans del Govern de la Nació” i per tant, cal fer “una rectificació en profunditat de la legislació sobre policies autonòmiques” i per tant, treure competències a la policia catalana.