Davant la incertesa i les informacions creuades sobre com es és el procés de contagi de coronavirus en els nens - i si es transmet al mateix ritme que els adults- l’Hospital Sant Joan de Déu ha iniciat diversos estudis dins el projecte KIDS CORONA per aprofundir sobre com s'encomanen els infants i si transmeten la malaltia com els adults. La responsable matemàtica del projecte, Clara Prats, n'ha parlat a RAC1 aquest dissabte i ha assegurat que els tres rebrots que ha viscut Alemanya la darrera setmana "és el que ens podem trobar els propers mesos".

La situació actual a Catalunya, però, està controlada segons els seus estudis i en cap cas similar a la de fa unes setmanes a lleida. Tenim el mateix patró: barris o poblacions on hi ha més casos focalitzats, tots sota control", ha assegurat Prats. 

Les dades d'Alemanya són preocupants. En aquests moments té el rebrot més gran, amb 650 contagis nous i 9.000 persones confinades. Els infectats són treballadors d'una de les principals plantes càrniques del país, al Rin del Nord-Westfàlia. A la planta càrnica Tönnies, a la ciutat de Gütersloh, creuen que el problema acaba de començar. Se sospita que l'origen del brot es troba en treballadors búlgars i romanesos que van tornar contagiats dels seus països durant unes vacances recents.Les autoritats han subratllat que no hi ha problemes de proveïment d'aliments i han recomanat a la població que no faci compres compulsives de carn i embotits.

El rebrot en nens

Prats ha confirmat que els nens i nenes es contagien de coronavirus com els adults. "A l'estudi, entre els adults convivents, un de cada cinc havia passat la malaltia, i entre els nens el percentatge era molt semblant. per tant, s'infecten", Això sí, passen la malaltia d'una forma molt més lleu. 

La prova pilot del projecte KIDS CORONA es durà a terme en casals d'estiu els propers mesos. "El més difícil de respondre és saber si transmeten la malaltia com els adults", explica Prats. El projecte es durà a terme a casals de Barcelona i rodalies, en els quals un equip d'infermeria es traslladarà al casal per prendre mostres de saliva". 

En el cas que un dels nens doni positiu, es farà un estudi de contactes molt detallats, per reconstruir cadenes de transmissió i veure si és com la dels adults. 

Aquest és un estudi pioner a Espanya i a nivell europeu, tot i que n'ha començat algun, encara no s'han obtingut resultats.