Els treballadors d'Eulen, encarregats dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat, voten aquest diumenge l'ultimàtum de la Generalitat. Si s'aprova, la vaga indefinida prevista per a aquest dilluns quedarà desconvocada, i es posarà fi a dues setmanes de llargues cues per passar els filtres de seguretat a l'aeroport de Barcelona. Si, per contra, es rebutja la proposta de la mediació, l'Estat ha anunciat que incrementarà la presència de la Guàrdia Civil i iniciarà un laude arbitral obligatori. Tot i aquestes amenaces, l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, s'ha mostrat aquest dissabte escèptic respecte de la possibilitat d'arribar a un acord i ha assegurat que veu més factible que torni a guanyar el 'no'.
L'assemblea se celebra aquest diumenge, tres dies després que els treballadors d'Eulen rebutgessin l'oferta resultant de la mediació de la Generalitat i acceptada per l'empresa que, entre d'altres aspectes, preveia un augment salarial de 200 euros al mes per dotze pagues. El 'no' de l'assemblea va suposar el manteniment de la vaga parcial d'aquest divendres i diumenge, així com també la vaga indefinida convocada a partir de dilluns proper.
Aquesta decisió va fer trontollar les negociacions i va provocar un cop sobre la taula tant per part del Govern espanyol com de la Generalitat. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, plenament implicada en la mediació, es va mostrar decebuda amb els treballadors d'Eulen, que van votar propostes que no s'havien plantejat durant les negociacions mantingudes entre el comitè de vaga, Eulen, Aena i la Generalitat. “Els treballadors no han tingut el compromís de portar a assemblea la proposta que havíem acordat”, va lamentar la consellera després de saber el resultat de la votació.
La resposta de l'Estat i la Generalitat
El Govern espanyol, per la seva banda, va reunir un comitè de crisi format pels Ministeris de Foment i l'Interior, Aena, la Guàrdia Civil i l'Advocacia de l'Estat, i on es va decidir -en cas que no s'arribi a un acord per desconvocar la vaga indefinida abans d'aquest dilluns- d'intensificar la presència de la Guàrdia Civil als controls de seguretat del Prat i iniciar un arbitratge obligatori. Totes dues opcions van ser posteriorment ratificades per la Generalitat, que també va oferir la presència dels Mossos d'Esquadra per reforçar la seguretat a l'aeroport de Barcelona.
En aquest estat de coses, els treballadors encaren aquest diumenge l'assemblea decisòria per a la negociació. Tot i la pressió de l'Estat, Giménez preveu que l'oferta de la mediació serà rebutjada. Segons ha assegurat l'assessor del comitè de vaga en declaracions a Efe, els treballadors ja es van pronunciar fa tres dies en contra d'aquesta proposta, "que va ser llegida completament", i per això veu difícil un canvi d'opinió.
En aquest cas, es trencarien completament les negociacions entre les parts i es faria inevitable la vaga indefinida prevista pels treballadors a partir d'aquest dilluns. Això implicaria el desplegament de la Guàrdia Civil a l'aeroport del Prat que, segons ha anunciat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, "ja s'ha posat en marxa" per començar a treballar als controls de seguretat aquest dilluns.
L'Estat també ha iniciat els tràmits per promoure un laude, en cas de no arribar a un acord, tot i que aquest no podrà iniciar-se aquest mateix dilluns. Aquest tipus d'arbitratge, que conclou amb una resolució d'obligat compliment que podria acabar essent desfavorable pels treballadors, requereix els seus propis tempos i haurà de ser ratificat abans pel Consell de Ministres que podria celebrar-se el 16 d'agost, tot i que aquesta data tampoc no està confirmada.