La decisió de la intel·ligència alemanya de classificar el partit d’ultradreta Alternativa per Alemanya (AfD) com a un grup “extremista de dretes”, i considerar-lo una “amenaça per a la democràcia”, ha tingut resposta per part de l’administració de Donald Trump i el govern alemany no s’ha quedat callat. La líder del partit d’ultradreta, Alice Weidel, ha mantingut una gran sintonia amb membres del govern dels Estats Units des de l’arribada de Trump a la Casa Blanca, que ara han sortit en la seva defensa. El vicepresident nord-americà JD Vance va ser contundent a través d’un missatge publicat a la xarxa X, en el que va acusar a les autoritats alemanyes d’intentar destruir el partit de Weidel. “L’AfD és el partit més popular d'Alemanya, i amb diferència el més representatiu de l'Alemanya de l'Est. Ara els buròcrates intenten destruir-lo", va afirmar Vance, que va afegir: “Els països d'Occident vam enderrocar el Mur de Berlín junts. I ha estat reconstruït, no pels soviètics ni els russos, sinó per l'establishment alemany". Cal recordar que JD Vance va visitar Múnic nou dies abans de les eleccions alemanyes i es va reunir amb Alice Weidel, líder de l'AfD, mentre va refusar trobar-se amb el canceller Olaf Scholz.
The AfD is the most popular party in Germany, and by far the most representative of East Germany. Now the bureaucrats try to destroy it.
— JD Vance (@JDVance) May 2, 2025
The West tore down the Berlin Wall together. And it has been rebuilt—not by the Soviets or the Russians, but by the German establishment. https://t.co/Un6suHtSNJ
El vicepresident Vance va afegir el post a la xarxa X que va publicar el secretari d’Estat, Marco Rubio, que va titllar de “tirania disfressada” dla decisió de l’Oficina per a la Protecció de la Constitució (BfV), els serveis d'intel·ligència del Ministeri de l'Interior, de classificar l’AfD com un partit que pot posar en perill la democràcia alemanya, per la qual cosa es permetrà a les autoritats augmentar la vigilància eventual del partit en l'àmbit nacional i, en teoria, obrir la porta a un possible procés d’il·legalització del partit d’extrema dreta. “Alemanya acaba d'atorgar nous poders a la seva agència d'espionatge per vigilar l'oposició. Això no és democràcia, és una tirania disfressada”, va expressar en xarxes socials el cap de la diplomàcia nord-americana. "El que és veritablement extremista no és la popular AfD —que va quedar en segon lloc a les recents eleccions— sinó més aviat les letals polítiques d'immigració de fronteres obertes de l'establishment a les que l'AfD s'oposa", va afegit Rubio, que va acabar el seu post amb la frase: "Alemanya hauria de canviar de rumb".
Germany just gave its spy agency new powers to surveil the opposition. That’s not democracy—it’s tyranny in disguise.
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) May 2, 2025
What is truly extremist is not the popular AfD—which took second in the recent election—but rather the establishment’s deadly open border immigration policies…
Exteriors justifica la decisió de la BfV
El govern alemany, però, va respondre a les acusacions dels alts càrrecs de l’administració Trump i a través de l’Oficina d’Assumptes Exteriors i, en un altre missatge a la xarxa X, els va replicar: "Això és la democràcia. La decisió és el resultat d'una investigació exhaustiva i independent per protegir la nostra constitució i l'estat de dret", va respondre el compte en anglès del Ministeri a X , en el que va al·ludir al passat del país lligat al nazisme. “Són tribunals independents els que tindran la darrera paraula. La nostra història ens ha ensenyat que cal frenar l’extremisme de dretes”.
This is democracy. This decision is the result of a thorough & independent investigation to protect our Constitution & the rule of law. It is independent courts that will have the final say. We have learnt from our history that rightwing extremism needs to be stopped.
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) May 2, 2025
Weidel i Chrupalla denuncien motivacions polítiques
La decisió de la BfV arriba a les portes de la constitució del nou Bundestag (parlament alemany) dimarts vinent, quan haurà de votar la confirmació del líder conservador Friedrich Merz com nou canceller, al capdavant d'una coalició amb els socialdemòcrates de centreesquerra. L'AfD es convertirà en el principal partit de l'oposició, després que va quedar en segona posició a les eleccions federals de febrer, obtenint un rècord de 152 escons al parlament de 630 escons, amb el 20,8% dels vots. Els colíders de l'AfD, Alice Weidel i Tino Chrupalla, han dit que la decisió de l'Oficina Federal per la Protecció de la Constitució (BfV) "té clares motivacions polítiques" i suposa un "dur cop per a la democràcia alemanya". En diversos comunicats i declaracions públiques, han qualificat la decisió de "difamatòria" i denuncien que l'objectiu de la mesura és "desacreditar i criminalitzar públicament" a l'AfD, especialment "poc abans del canvi de govern", i en un context en el qual el partit és la principal força de l'oposició i lidera algunes enquestes d'intenció de vot". Els dirigents han anunciat que el partit “seguirà defensant-se legalment contra aquestes declaracions difamatòries que posen en perill la democràcia” i que emprenen accions legals contra la classificació com a grup extremista.
Right! The spy agency works for the ruling government, which is responsible for illegal mass migration, sky-rocketing criminal rates, highest taxes, highest energy prices. Since the AfD is the strongest party in polls now, they want to suppress the opposition & freedom of speech. https://t.co/MZ7uhsNckw
— Alice Weidel (@Alice_Weidel) May 2, 2025