El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat avui Espanya pels maltractaments infligits durant el seu arrest i detenció incomunicada als dos membres d'ETA que van atemptar en la T-4 de l'aeroport de Madrid-Barajas, el 30 de desembre de 2006.

La decisió conclou que Espanya va vulnerar la prohibició de tractes inhumans o degradants en el seu aspecte material (el maltractament per si mateix) i processal (no investigar-ho), que recull el Conveni Europeu de Drets Humans.

Quatre dels set jutges de la Sala Tercera van votar a favor que l'Estat indemnitzi els dos demandants, Igor Portu Juanenea i Martín Sarasola Yarzabal, amb 30.000 i 20.000 euros, respectivament, per danys morals.

Els dos terroristes, que compleixen condemna a les presons de Còrdova i Jaén, van ser detinguts al País Basc el 6 de gener de 2008 per agents de la lluita antiterrorista de la Guàrdia Civil.

Van al·legar que en el trasllat fins a la caserna d'Intxaurrondo van rebre "puntades de peu i cops" i posteriorment "van ser colpejats per agents d'intel·ligència".

Després de ser examinats l'endemà per dos metges forenses, Portu va ser hospitalitzat i Sarasola conduït a Madrid i posat en detenció incomunicada.

Diversos informes mèdics van constatar diverses lesions. Portu va necessitar atenció mèdica durant 27 dies i Sarasola, 14.

L'Audiència Provincial de Guipúscoa va condemnar el 2010 a quatre agents de la Guàrdia Civil a diferents penes "per delictes de tortures greus", que el Tribunal Suprem va anul·lar un any després.

"La responsabilitat ha de ser imputada a l'Estat"

Segons la decisió del Tribunal d'Estrasburg, les lesions "estan prou demostrades", es van produir quan "estaven en mans de la Guàrdia Civil" i la seva existència "no ha estat negada ni pel Tribunal Suprem ni pel Govern".

Per això, afegeix, "la responsabilitat ha de ser imputada a l'Estat". I estableix que van ser maltractaments i no tortura, perquè les lesions no van tenir conseqüències a llarg termini i per l'absència de proves concloents sobre l'objectiu del tracte infligit.

Tres jutges de la Sala van publicar una opinió parcialment dissident, en considerar que els dos terroristes van patir tortures i no maltractaments.

Espanya ha estat condemnada pel TEDH onze vegades des de 2004 per casos de maltractaments o per no investigar-los, nou d'ells relacionats amb membres d'ETA.