Arriba el mes de juny i amb ell s’acaba el curs escolar. Milers de nens s’acomiaden de les aules per encetar un nou estiu. I amb això, la incertesa dels pares i mares que es pregunten què és millor per al seu fill o filla. Què és millor per la mainada? “No hi ha una solució única”, ressalta el professor de la UOC d’estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació, Segundo Moyano. “Tot el que té a veure amb el lleure s’ha mercantilitzat”.

“Les colònies són una experiència de vida meravellosa. S’ho passen bé, fan coses d’amagat per primera vegada, i se salten normes”, i afirma “són llocs socials”. Però com es trien les colònies? Què és millor, un casal o uns dies fora? “De vegades és tan fàcil com mirar i escoltar al seu fill”, exposa la psicòloga del centre Grat i també professora de la UOC Amalia Gordóvil. “S’ha de mirar què necessita i quin missatge es vol transmetre”, detalla. “Si s’ha esforçat durant el curs, potser no és coherent que se li posin deures. Potser al principi tenen por, els fa respecte, però nens amb 7 o 8 anys han tornat que s’ho han passat d’allò més bé”.

Per què són activitats positives?

“Van molt bé per desenvolupar habilitats socials. Menjar el que tothom menja, estar amb nens diferents dels que estan al col·legi. Les colònies tenen més beneficis que perjudicis”, assegura Gordóvil. “És un lloc per jugar, estar en contacte amb altres nens”, afegeix el professor Moyano. I adverteix sobre el perill de la mercantilització d’aquestes activitats: “s’estableixen mecanismes d’accés”.

“Les colònies neixen com a lloc a la natura. És una manera de poder sortir, passar dies a la muntanya i platja”, detalla l’expert. “Per fer canvis que tenen a veure amb els orígens, són diferents d’estades esportives”.

crayons 1445053 1920

Els dos experts coincideixen amb la preocupació de les famílies per triar l’activitat perfecta pels infants. Tot i això, subratllen la importància d’escoltar a la canalla. “Durant l’any hi ha d’haver aquesta preparació. L’oferta és molt àmplia, hi ha moltes activitats, casals i colònies per triar”, exposa Moyano. No hi ha una edat ideal o idònia, però ambdós coincideixen que cap als 7 o 8 anys els nens i les nenes ja estan preparats per començar a tenir aquest tipus d’experiències. “10 dies o dues setmanes és el temps perfecte. Més de dues setmanes tampoc és recomanable. Hi ha colònies que a la meitat també permeten la visita dels pares”, insisteix. Segons expliquen, aquest fet dona tranquil·litat als pares i als nens, i que després, “no volen tornar a casa perquè s’ho han passat d’allò més bé”.

“Si es va de colònies, s’hi ha d’anar a passar-ho bé. Els nens ja van a escola tot l’any”, exposa Gordóvil. Amb l’estiu arriben gairebé tres mesos de vacances per als nens i nenes. “Aquests mesos de ‘no fer res’ no vol dir literalment perdre el temps, els nens desenvolupen altres àrees”.

Molts nens que han anat de colònies, quan són més grans, passen a ser monitors, comenten els professors.

"Un estiu per a tothom"

Però què passa amb totes aquelles famílies que no s’ho poden permetre? “Aquestes activitats són molt importants, a més d’esdevenir una proposta de lleure i educativa fa que els infants i joves adquireixin hàbits personals, d’autonomia i surtin de situacions que els costa sortir”, expliquen des de Fundesplai. Per això, iniciatives com la de Campanya Solidària que promouen des del 2011 són tan importants. “Les famílies amb menys recursos tenen menys oportunitats”, exposen.

“Les colònies i casals no són només uns dies de vacances. Són experiències úniques que ajuden a desenvolupar globalment els infants”, insisteixen. Un de cada tres infants en queda al marge per motius econòmics, expliquen.

Precisament per això van posar en marxa fa 8 anys la Campanya Solidària. L’any passat només en activitats d’estiu van concedir fins a 5.300 beques. “Les activitats d’estiu no són un luxe”, subratllen. “Cal sensibilitzar a la societat en aquest aspecte”.

Per aquest motiu que des de Fundesplai promouen la campanya de captació de fons “Un estiu per a tothom” amb la qual demanen que qui ho vulgui es faci voluntari o faci una donació puntual o es faci soci per tal de contribuir-hi.