La consellera de Justícia, Ester Capella, ha encetat les visites als centres penitenciaris catalans a la presó de dones de Wad-Ras de Barcelona. "He triat un centre de dones perquè, per la meva feina, he visitat molts centres i sempre m'han impactat les presons de dones. Sempre som les que ens emportem la pitjor de les patacades". Un 7% dels 8.400 presos que hi ha a Catalunya són dones. N'hi ha 562 a tots els centres catalans i el 59% han patit maltractaments.

Sense voler encara aventurar-se a dir si el tancament d'aquest centre i l'obertura d'un de nou està en l'agenda més immediata, Capella ha explicat el nou tractament amb visió de gènere per a totes les dones preses a Catalunya.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és l’apoderament de les dones recluses i la seva preparació per al retorn a la vida en llibertat. Els educadors, psicòlegs, treballadors socials i juristes de cada centre ofereixen aquest tractament en funció de la trajectòria de les internes i la seva situació social i familiar.

Ester Capella Wad Ras - Sergi Alcazar

Tot el tractament es desenvolupa en grups molt reduïts. Es tracta de proporcionar eines per a la maternitat, per potenciar l’autoestima i per a una conducta sexual i sanitària responsable. Dels 13 centres penitenciaris de Catalunya, només n’hi ha cinc que tinguin dones internes. Són el Centre de Dones de Barcelona —popularment coneguda com a Wad-Ras—, Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat), Ponent (Lleida), Mas d’Enric (El Catllar, Tarragonès) i Puig de les Basses (Figueres, Alt Empordà).

Com són les dones preses?

El perfil de les internes en un centre penitenciari de la Generalitat és el d’una dona de 38 anys, condemnada a una pena de cinc anys per robatori (39%) o tràfic de drogues (32%). En sis de cada deu casos, han estat víctimes de violència de gènere i pateixen algun problema de salut mental. Les internes també dupliquen els casos de manca de recursos econòmics respecte dels homes i tenen menys xarxa familiar.

Ester Capella Wad Ras - Sergi Alcazar

Per a les dones, el pas per la presó implica una doble condemna. La primera, relacionada amb el delicte que han comès i, la segona, per la transgressió del paper que tradicionalment la societat els ha reservat com a suport principal en les càrregues familiars.

Durant el seu procés de rehabilitació, les dones respecten més les condicions de sortides i permisos. I un cop a fora, el grau de reincidència és menor que el dels homes.