La Comissió Antiviolència, que penja del Govern espanyol i vetlla per la seguretat en l'àmbit esportiu, va fer fa uns mesos un llistat de símbols prohibits. El Manual de Simbologia de l'Oficina Nacional d'Esports es basa en la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport, la mateixa a què fa referència la Delegada del Govern de Madrid a l'hora de prohibir l'estelada en la final de la Copa del Rei de diumenge entre el Barça i el Sevilla. Però l'estelada no figura entre el llistat de banderes prohibides. És, per tant, una bandera que pot entrar als estadis de futbol sense problemes. 

La Fiscalia, que ha de fer l'informe per al jutjat contenciós administratiu que ha de resoldre aquest divendres si es podran entrar estelades o no al Vicente Calderón, tindrà molt en compte aquest manual, que, de fet, és el que marca la legalitat i la il·legalitat dels símbols i banderes en els estadis. El magistrat té sobre la taula el recurs de Drets, Òmnium, ANC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, que demana no només que es derogui la decisió de la delegada del Govern de Madrid, presa sense comunicar-la al Ministeri d'Interior i que se salta la Comissió Antiviolència que és qui té les competències en seguretat, sinó que es faci una altra ordre autoritzant explícitament que s'autoritzi l'entrada d'estelades a l'estadi. 

El recurs defensa que l'estelada és un símbol amb càrrega política i que per aquest mateix motiu, davant l'exercici de la llibertat d'expressió, la seva prohibició està "immotivada i injustificada, és desproporcionada" i que implica una "censura prèvia". Es presenta per a la protecció dels drets fonamentals de la persona i explicita que l'ordre "vulnera el dret a difondre lliurement els pensaments, idees i opinions". El recurs parla obertament de "censura a la llibertat d'expressió" argumentant que la prohibició vulnera el dret de la llibertat d'expressió i el de la llibertat ideològica.

El recurs de Drets va en nom d'un dels aficionats que té entrada i que pretén anar a la final amb l'estelada. El text s'agafa a la resolució del Parlament de Catalunya que descriu l'estelada com a símbol d'un anhel i d'una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta, i qüestiona els arguments de la delegada del Govern, que a l'hora de fer la prohibició equipara l'estelada amb símbols que fomenten els comportaments violents o terroristes. El recurs denuncia que "ni l'ordre de la delegada del Govern, ni en les explicacions públiques posteriors, hi ha l'explicació o motivació de per què aquest símbol de controvèrsia política" s'ha inclòs en l'àmbit d'aplicació de l'article de la llei que prohibeix els símbols violents. Segons el recurs, "resulta evident que no existeix empara legal per dictar l'ordre". 

El catàleg de símbols prohibits

La Comissió Antiviolència fa el catàleg de símbols prohibits arran de la vinculació de molts grups d'aficionats que assisteixen als partits de futbol, amb ideologies tant d'extrema dreta com d'extrema esquerra. Aquests grups aprofiten la publicitat i difusió que donen les graderies d'un recinte esportiu per fer apologia dels seus ideals. També passa amb els aficionats de clubs estrangers que, a vegades, amaguen missatges intolerants o racistes que ni tan sols són coneguts pels responsables policials ni pels responsables de seguretat privada dels clubs.

El manual recull un ampli ventall de símbols, emblemes i banderes, tant d'Espanya com d'altres països europeus, que la seva exhibició pot incitar la violència, el racisme la xenofòbia o la intolerància. El Manual serveix de guia, tant als funcionaris de les Forces i Cossos de Seguretat que donen servei als espais esportius com al personal de seguretat privada del club. 

Segons aquest manual, hi ha 10 banderes espanyoles prohibides, entre les quals no figura l'estelada. L'única bandera catalana prohibida és la que porta l'esvàstica, justament perquè aquest símbol està explícitament prohibit. Entre les banderes espanyoles que no poden entrar als camps de futbol hi ha la que porta l'àliga que exhibeixen els grups feixistes ultres i la que porta l'àliga bicèfala, símbol de l'organització neonazi. 

...

 

 

Descarrega't aquí el catàleg