L'endemà que el Govern aixequés la fase d’emergència per sequera del sistema Ter-Llobregat, que aplega els cinc embassaments que abasteixen d’aigua l’àrea metropolitana de Barcelona i les comarques de Girona (Sau-Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall), les reserves ja han superat el 25% de la seva capacitat, concretament han arribat al 25,27 % a l’actualització d’aquest dimecres efectuada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Les pluges de les darreres setmanes i el desglaç de la neu que han alimentat els cabals dels rius s’estan notant en l'augment del volum de les reserves dels embassaments, fins a superar la quarta part del seu volum màxim per primera vegada des de l'última setmana d'agost de l'any passat. També els pantans de les conques internes (que formen els cinc anteriors, a més dels embassaments de Darnius Boadella, Foix, Siurana i Riudecanyes), han experimentat un augment i han arribat fins al 24,13%, sobre una capacitat de 700 hm³. A la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, pantans com Oliana o Rialb han guanyat 35 hm³ en una setmana.

Les pluges d’abril i les que poden venir

El volum dels pantans ha tingut una aportació generosa d’aigua gràcies a les pluges del mes d’abril, amb dies que es van registrar precipitacions molt significatives, com la del 29 d’abril, que va ser el dia més plujós a Catalunya des de feia més de dos anys i mig. En una entrevista a "El món a RAC1", el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha recordat que al març el sistema Ter-Llobregat va arribar a 98 hectòmetres cúbics, i ara, a principis de maig, ja en té 156 hm³, la qual cosa ha permès alleugerir una mica l’angoixa d’aquests darrers mesos. Mascort és optimista i creu que la situació encara millorarà més perquè la previsió és que les pluges podrien continuar les setmanes vinents. “Els mapes apunten que el maig serà normal, i al nostre país, el maig és un mes molt plujós”, ha dit el conseller, que ha reiterat que, en el pitjor dels casos, les comarques de Barcelona i Girona “no tornarien a entrar en emergència per sequera fins a principis del 2025”.

L’experiència adquirida per la ciutadania i les empreses arran del pitjor episodi de sequera que ha viscut Catalunya, també ha portat un costat positiu, i és que el conseller creu que “s’han agafat hàbits que han arribat per quedar-se”, i ha posat com a exemple que el primer quadrimestre de l’any, les conques del Ter-Llobregat han consumit un 10% menys d’aigua. Amb tot, Mascort ha alertat que caldrà fer "un debat profund sobre què passarà les dècades vinents, perquè les sequeres aniran venint cada vegada més, i hem de definir com podem fer el que fem consumint menys recursos. El que havia de venir el 2040-2050 ja ho tenim a sobre i, per tant, haurem d'accelerar", ha afegit.

Una campanya d’incendis més tranquil·la

El conseller d’Acció Climàtica també ha celebrat que les precipitacions que hi ha hagut, sobretot durant el mes d'abril, podrien apaivagar una mica el risc d'incendis. Mascort diu que "creiem que la campanya d'incendis serà més tranquil·la de la que prevèiem, i si al maig i al juny plou, encara més".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!