La manifestació d’estudiants d’aquest divendres a Barcelona per lluitar contra el canvi climàtic va aplegar, amb prou feines, mig miler de persones. Els estudiants catalans no van aconseguir omplir amb escreix els carrers de la capital catalana i alguns dels manifestants lamentaven la poca assistència del jovent a la convocatòria. No obstant això, va quedar clara una cosa: que l’esperit de Fridays for Future, el moviment estudiantil internacional fundat per Greta Thunberg, encara és vigent tot i els estralls de la pandèmia.

Gairebé no hi havia universitaris a la manifestació que demanava enderrocar el sistema capitalista per tal de salvar el planeta. Tot i alguns discursos utòpics i una lloança continua a un sistema comunista, la manifestació anava acompanyada d’un bri d’esperança: l’esperit Thunberg segueix ben viu perquè els que es manifesten continuen sent adolescents; gent molt jove, la majoria són estudiants de batxillerat i alguns de secundària. Però gairebé cap d’universitari.

ElNacional.cat es va endinsar aquest divendres entre els centenars d’adolescents que van sortir al carrer per demanar-li a les grans multinacionals “que deixin de pensar només en els seus beneficis” -com asseguraven algunes de les proclames- per tal de deixar un planeta verd a les properes generacions. Hem parlat amb alguns dels joves que van caminar des de la plaça Universitat de Barcelona fins a la plaça de Sant Jaume per saber què pensen.

Per què surten al carrer? Quins són els seus ideals? Greta Thunberg és realment un referent o comença ja a ser cosa del passat? Si ja fa tants anys que es parla sobre el canvi climàtic, per què és aquesta la generació que surt al carrer i no les anteriors? Els adolescents han mirat de contestar a les preguntes d’aquest diari des del seu punt de vista i han deixat clar que es mantenen en la línia del que sempre ha intentat la joventut: canviar el sistema.

Jan, 16 anys

Estudiant de segon de batxillerat. Segons ell, “sobren els motius per participar en la manifestació”. Se sent decebut per la poca assistència a la mobilització perquè “el canvi climàtic ens afecta a tots”. Es mostra optimista pel que fa a la guerra, considera que la invasió d’Ucraïna per part de Rússia “està malament en tots els aspectes”, però intueix que la resposta dels països no s’ha de traduir en “mesures massa greus”. Considera que el moviment iniciat per Greta Thunberg ha anat mutant fins a un discurs que “apunta de manera més directa a les grans empreses”.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
En Jan, un dels assistents a la manifestació contra el canvi climàtic / Foto: Montse Giralt

Paula, 17 anys

Estudiant de segon de batxillerat i membre del Sindicat d’Estudiants, l’associació convocant de la manifestació. Culpa el capitalisme de la contaminació i lamenta que “sempre es demana a la classe obrera que fem sacrificis, però després ni governs ni empreses no fan res”. “Nosaltres ja fem tot el que podem amb el reciclatge i amb retallar despeses”, afegeix. Segons ella, aquesta generació sí que surt al carrer “perquè cada cop és més evident el canvi climàtic”. “Aquest estiu hem passat per unes onades de calor bestials”, sentencia.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
La Paula, un dels assistents a la manifestació contra el canvi climàtic / Foto: Montse Giralt

Marc, 16 anys

Estudiant de segon de batxillerat. Defineix el col·lectiu de gent que surt al carrer a manifestar-se com “adolescents implicats en qüestions polítiques que estan especialment preocupats pel canvi climàtic”. “És important donar la nostra opinió sobre aquesta crisi i fer visible que som joves amb preocupacions”, afirma. Considera que és una gran notícia que el moviment continuï organitzant manifestacions després de la pandèmia: “Venim d’una època en què ens hem hagut de quedar a casa, però la gent surt perquè cal protestar contra la manera que funciona la societat”. Opina que la seva generació és la que ha decidit sortir al carrer perquè “hi ha més conscienciació”. “Ho hem anat mamant des de petits a l’escola”, diu.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
En Marc, un dels assistents a la manifestació contra el canvi climàtic / Foto: Montse Giralt

Paula, 15 anys

Estudiant de 4t d’ESO. “Els que ens manifestem som gent oberta i empàtica; amb por d’arribar a un futur en el qual el planeta estigui fet pols”. La Paula assegura que està “en contra del capitalisme” i que les grans empreses “només es preocupin per elles mateixes mentre la contaminació va canviant completament el nostre clima”. Té l’esperança que en el futur aquestes manifestacions vagin sent cada cop més massives perquè “el problema no farà res més que fer-se més gran”. Opina que tots aquests adolescents “segueixen el perfil” de Greta Thunberg, respectant la diversitat d’opinions que, segons ella, hi ha dins del moviment.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
La Paula, un dels assistents a la manifestació contra el canvi climàtic / Foto: Montse Giralt

Cristian, 24 anys

Estudiant d’educació i control ambiental. És una de les excepcions de la manifestació. És força més gran que la resta d’assistents. Explica que ha assistit a la manifestació perquè va rebre un pamflet i va estar d’acord amb tota la llista de reivindicacions. “Hem de treballar tots junts per acabar amb el capitalisme i amb la manera amb la qual exploten els combustibles fòssils, perquè ja tenim moltes energies renovables”, assegura. Reconeix que nota que ja no pertany a la generació de joves que surten al carrer, i opina que ells “tenen molt més accés a la informació i estan molt més conscienciats amb el que és la llibertat d’expressió”. I acaba: “És un col·lectiu revolucionari, i encara que en aquesta manifestació hagin vingut poques persones, creixerà; tot té un començament”.

Mani Canvi Climatic / Foto: Montse Giralt
En Cristian, un dels assistents a la manifestació contra el canvi climàtic / Foto: Montse Giralt