Davant l'actual erupció del volcà a Islàndia i la incertesa de com evolucionarà, és inevitable recordar el volcà islandès Eyjafjalla, un precedent que va paralitzar Europa l'any 2010. L'Eyjafjalla era un vocal que fa més d'una dècada s'havia convertit en un poc més que una atracció turística. El volcà al mig de la glacera Eyjafjallajökull picava la curiositat a molts visitants, però quan l'abril de 2010 una nova escletxa es va obrir provocant una gran erupció la zona va quedar anegada de lava. L'erupció va alliberar una columna de fum composta per cendres volcàniques que va acabar afectant el trànsit aeri de bona part d'Europa. 

🔴 Erupció volcànica a Islàndia, DIRECTE | Última hora del volcà de Grindavík
 

🌋 Així ha començat l'erupció del volcà a Islàndia
 

Les cendres emeses per aquesta erupció van obligar a tallar o minvar el trànsit aeri d'una gran part d'Europa entre els dies 14 i 18 d'abril de 2010, cosa que va anul·lar més de 20.000 vols en aquests dies. Les cendres no eren visibles des del terra, ni detectables pels radars d'avions, però podien afectar les seves turbines i aquest perill va fer que tants vols es cancel·lessin. La columna de fum va arribar a altures de 8.000 i 11.000 metres. Quan va succeir tot això, l'Eyjafjalla feia 200 anys que estava adormit. 

Preocupació per la nova erupció 

Islàndia torna a viure una erupció volcànica al seu territori i si bé el govern ha subratllat que aquesta no és una amenaça per a la vida, la preocupació sobre les seves futures conseqüències s'enfoca en una nova afectació sobre el trànsit aeri. En especial en aquestes dates nadalenques.  És molt d'hora per augurar com evolucionarà aquesta erupció, de la que encara es té relativament poca informació. Les primeres observacions apunten que uns 100 a 200 metres cúbics (3.530 a 7.060 peus cúbics) de lava emergeixen per segon, diverses vegades més que en erupcions anteriors a la zona

Les erupcions volcàniques a Islàndia cauen lluny de l'imaginari col·lectiu que visualitza aquests fenòmens naturals com una gran muntanya escopint lava pel seu cim. La morfologia del terreny fa que la naturalesa de les erupcions es manifesti de forma molt diferent. Les erupcions islandeses es caracteritzen per colades espesses i extenses emeses per fissures a terra, poc explosius. En aquest cas, a més, l'erupció ha tingut lloc en plena nit i ha deixat imatges espectaculars. La foscor nocturna en aquesta zona d'Islàndia ha estat esquinçada per una fogonada que ha tenyit el cel de vermell, era la primera explosió, el tret de sortida dels rius de lava que s'han obert pas a la zona. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!