Qui més qui menys s'ha fet alguna selfie. El cas és que aquest tipus de fotografies també tenen els seus perills. Ja en el 2015, les xifres indicaven que els accidents per selfie maten a més persones que els accidents per pujar a l'Everest o per atac de tauró. Espanya es el quart país del món, per darrere de la Índia, Rússia i Estats Units, amb més morts per selfie. Precisament per aquest motiu, l'agència de màrqueting digital eStudio34 ha posat en marxa una campanya a través d'Instagram amb l'etiqueta #BSafie, que anima a buscar i fer una selfie.

A més, també publica una guia amb casos reals d'accidents i alguns consells per evitar-los. Però, quins són els llocs més perillosos per a fer-se selfies?

Altures i pendents

Fa només uns dies es coneixia la mort tràgica de la model britànica de 21 anys Madalyn Davis, després de caure pels penya-segats de Diamond Bay (Austràlia) mentre intentava fer-se una selfie. Aquest però no és un cas aïllat. Se suma als incidents de Taiwan Gigi Wu, coneguda per escalar i posar fer-se fotos en biquini a la part més alta de les muntanyes i que va morir en caure d'un barranc, o el d'un home de 30 anys que el 2016 va caure de la Roca del Lleó a Hong Kong també mentre es feia una selfie.

Aigua als voltants

Cascades, rius i oceans podrien convertir-se en el teu pitjor enemic i, encara que sàpigues nedar, mai saps on t'estàs ficant. Les dades indiquen que el 29% de les morts en aquestes situacions són per intent de fer-se fotos en llocs en els quals has de tenir posats tots els teus sentits. Un cas real és el de l’estudiant universitari va morir després d'ofegar-se a la presa de Waldevi (l'Índia) després de fer-se un selfie sobre una roca.

Electricitat

Pujar a la part superior sostenint-te als cables d'alta tensió o caminar per les vies del tren no et portarà a cap bona destinació, i és que més del 16% de morts en circumstàncies semblants és degut a gent que volia fer-se un seflie i que, per raons òbvies, no va acabar bé. Exemple d’això va ser a l'agost de 2014 a l'Índia, quan un nen de 14 anys es va electrocutar quan intentava fer-se un selfie a la part superior d'un tren parat.

Armes i objectes punxants

Encara que resulti una evidència, sembla ser que no ho és, i és que, en aquestes situacions, més del 12% de morts era mentre s'intentaven fer un selfie amb pistoles, ganivets o armes. A l'agost de 2015 a les Filipines, un nen de 15 anys va ser ferit de gravetat després de disparar-se accidentalment mentre es feia un selfie sostenint una pistola a la barbeta.

Al volant

Segons dades de la Direcció General de Trànsit, un dels principals motius que genera la distracció del conductor és la utilització del telèfon mòbil durant la conducció, multiplicant per quatre el risc de sofrir un accident i equiparant-lo a la conducció amb excés d'alcohol. Així mateix, la Fundació Línia Directa alerta que el 48,2% dels conductors reconeix usar-ho habitualment mentre condueixen i un 7,2% ho usen, fins i tot, per a fer-se selfies. Aquestes mateixes dades, no disten molt quan el responsable és el vianant, arribant a ser el mòbil la causa del 98% dels casos d'accident. A l'abril de 2014, una dona de 32 anys d'edat, dels EUA va xocar amb un camió després de publicar un selfie.

Animals

Encara que les fotos amb animals són molt populars, els óssos, toros o bisons no volen que els molestis. Resulta perillós perquè mai saps com respondran, arribant a més del 4% les morts per voler-se fer un selfie guai i diferent al costat d'un animal. A l'agost de 2015, un home va morir en un tancament a Espanya en intentar fer-se un selfie amb un toro.

Què passa si busques #selfie?

Una cerca a Instagram de #selfie ens porta més de 400 milions de fotos, i encara que són molts els consells de com fer-te un selfie sense perill, la realitat és que aquests accidents no paren d'augmentar. Per això, països com Croàcia, Rússia o Corea, entre altres, ja han començat a crear iniciatives a través de senyals de trànsit o amb passos de vianants intel·ligents per a addictes al mòbil advertint del perill d'usar smartphones en situacions inadequades.

Així mateix, museus, estadis, fires i llocs emblemàtics de tot el món ja han prohibit i adverteixen penalitzacions per l'ús dels anomenats pals selfie; com són per exemple la National Gallery de Londres; el Coliseu de Roma; el palau de Versalles a París; el museu Metropolità d'Art de Nova York; l'estadi de Wembley a Londres; Disney World o la Comic-Con a Sant Diego.