Dues claus: l'alta exposició a la infecció de la covid-19 i la vacunació contra el virus. Aquests factors són els que explicarien la possibilitat que Espanya estigués a un pas d'assolir la immunitat de grup, segons un article publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine. 

Tot i que el país va tenir un inici relativament lent de la campanya de vacunació, sembla que l'increment d'esforços l'ha fet avançar més ràpidament que altres països com el Regne Unit i els Estats Units. Ara, més del 80% de la població espanyola té la pauta completa de la covid-19.

the lancet

"Espanya ha assolit la immunitat de grup?", planteja la revista The Lancet Respiratory Medecine 

Immunitat de grup 

La immunitat de grup és un concepte epidemiològic del qual s'ha parlat des de l'inici de la pandèmia. Aleshores es considerava que era un 70% de la població protegida del virus el que podria apropar-nos a la immunitat grupal, fos per haver estat infectat o per la vacuna. Ara,The Lancet matisa: "Encara no sabem la proporció exacta de la població que ha de ser immune per assolir la immunitat de grup per SARS-CoV-2, ja que hem d'entendre millor la durada i la protecció de la transmissió generada tant per la vacunació com per la COVID-19 anterior”, explica  a l'article Jesús Rodríguez Baño, cap de malalties infeccioses de l'Hospital Virgen de la Macarena de Sevilla. 

Espanya ha estat un dels països més afectats per la covid-19, que va imposar un confinament dur i estricte, que tenia poc a veure amb les mesures, més flexibles, que es van imposar en altres països propers. Tanmateix, des d'aleshores, el país ha millorat respecte a altres països. Algunes regions espanyoles han pogut, fins i tot, mantenir oberta l'hostaleria.

Mesos de fred

Ara, els mesos de fred seran crucials per descobrir fins a quin punt ha estat exitosa la vacuna de la covid-19. “No obstant això, la situació a Espanya pot donar algunes pistes: després de deixar enrere la majoria de mesures de control a la població, la taxa d'infecció (i en particular la taxa d'ingrés hospitalari) ha anat baixant, el contrari del que va passar en anteriors ones; l'única explicació plausible és l'altíssima taxa de vacunació al país".

El país juga un cert avantatge, per exemple, respecte de països com Dinamarca, que va aixecar totes les restriccions al setembre i les infeccions han augmentat les darreres setmanes. Dinamarca, igual que Noruega, tenen un percentatge de població vacunada més baix que Espanya.

Prudència 

Rodríguez Baño té l'esperança que l'hivern 2021-22 a Espanya sigui "molt més normal que no pas l'any passat. No obstant això, afegeix que "hem de ser prudents en les nostres prediccions. La tercera dosi de reforç ja s'està administrant en col·lectius d'alt risc aquí a Espanya, i encara cal veure si cal una tercera dosi (o una dosi anual) per a tothom. A més, les noves variants poden causar problemes".

 

Imatge principal: Vacunació a Catalunya / Sergi Alcàzar