Espanya ha caigut tres posicionsa al rànquing anual que mesura els nivells de pau al món a causa de la crisi de Catalunya, segons l'informe divulgat aquest divendres a Londres pel centre d'estudis Institut d'Economia i Pau.

L'Índex de Pau Global 2019 (GPI, per les seves sigles en anglès) atribueix al "deteriorament de l'indicador de probabilitat de manifestacions violentes" aquest descens del país al número 32 de la llista.

El document al·ludeix a "les tensions entre el moviment a favor de la independència a Catalunya i el govern espanyol" per les quals, precisa, "no es poden descartar els enfrontaments entre manifestants i agents de la llei".

Tanmateix, l'índex, que analitza a 163 països, ha registrat aquest any per primera vegada en un lustre una millora, del 0,09 %, a la mitjana de pau mundial.

Aquest lleuger avenç contrasta amb la tendència a la baixa dels últims deu anys, en els que el percentatge es va deteriorar un 3,78 %, la qual cosa es deu a "la reducció en la gravetat de diversos conflictes, que han portat a un menor nombre de morts i a una disminució de l'impacte del terrorisme."

El president de l'Institut, Steve Killelea, ha aprofundit en declaracions a Efe en la "mescla" de tendències positives i negatives en aquesta edició de l'informe, elaborat per tretzè any consecutiu.

"Mentre que els conflictes que han dominat en els últims deu anys, com els de l'Iraq i Síria, han començat a disminuir, d'altres han empitjorat al Iemen, Turquia i Nicaragua", ha apuntat.

Dels països sud-americans tan sols l'Uruguai, Colòmbia i Xile escalen posicions, tres, dues i una, respectivament, mentre que vuit empitjoren.

Veneçuela és el país menys segur de la zona, al lloc 144 del món, i el Brasil experimenta el cinquè descens més important, un total de deu llocs.

Per la seva part, Europa ha millorat lleument el seu nivell de pau i es manté com la regió del món més pacífica, amb 22 de 36 països avançant a la llista.

Islàndia torna a ocupar, per desè any, el primer escalafó del rànquing, coronant-se de nou com el país més pacífic del món, seguit de Nova Zelanda, Àustria, Portugal i Dinamarca.

A l'altra cara de la moneda es situen l'Afganistan, que passa a ocupar l'últim lloc de la llista en substitució de Síria que escala al penúltim lloc, seguit del Sudan del Sud, el Iemen i l'Iraq.

Es tracta de la primera vegada que el Iemen ocupa un dels cinc pitjors llocs des que va començar a fer-se el GPI, a causa de l'empitjorament de la contesa armada en certes zones del país.

El document mostra que els països amb alts nivells de pau tenen, de mitjana, un creixement del seu producte interior brut (PIB) tres vegades major que els menys pacífics.

L'anàlisi també revela l'impacte del canvi climàtic en matèria de seguretat, amb una estimació de 971 milions de persones que viuen en zones amb alta exposició a les amenaces d'aquest fenomen, de les quals 400 milions resideixen en països amb un baix índex de pau.