Des de l'inici del curs escolar, els centres educatius han reportat 1.333 situacions que podrien correspondre a casos d'assetjament escolar, segons informa 3Cat. Coincidint amb el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar, s’ha donat a conèixer que enguany s'ha implementat el Registre de Violències contra l'Alumnat, una eina obligatòria per als centres que permet documentar i recollir dades sobre episodis de violència, facilitant així una millor anàlisi de la presència del bullying a Catalunya.

Quan se'n detecten possibles casos, es pot recórrer a la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV), un recurs del Departament d’Educació que ofereix suport a escoles, famílies i alumnes.

La responsable de la USAV, Neus Folguera, explica a 3Cat que la majoria de les trucades provenen d’equips docents que se senten superats per situacions complexes, tot i que també atenen demandes de famílies. El protocol habitual és contactar amb la direcció del centre afectat per revisar les actuacions dutes a terme i valorar possibles millores, tot oferint acompanyament tant al centre com als familiars. Durant el 2024, la USAV ha rebut 7.166 trucades i està gestionant 2.060 casos.

Fa dos cursos, el Departament d’Educació va impulsar un pla amb cinc accions per fer front a l’assetjament escolar. Una de les principals mesures va ser la creació de la figura del coordinador de coeducació, convivència i benestar, encarregat de prevenir i detectar possibles situacions d’assetjament. Aquesta figura ja és obligatòria a totes les escoles i instituts des del curs passat.

A més, s’han integrat els diversos protocols existents per abordar casos de violència en un únic document unificat. Aquest curs també s’ha implementat el Registre de Violències contra l’Alumnat, una eina clau que ha permès obtenir dades concretes sobre la presència del bullying als centres educatius catalans. Els especialistes fa temps que demanaven informació precisa per poder mesurar l’abast real de les violències escolars i establir estratègies efectives per erradicar-les.

Conscienciar la societat

El 2 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar com a iniciativa per conscienciar la societat sobre la gravetat del bullying i promoure accions per prevenir-lo i combatre'l, especialment dins dels centres educatius. Aquesta data no està establerta per organismes oficials com l'ONU, però ha estat impulsada per diverses organitzacions educatives i associacions de famílies i víctimes d’assetjament, especialment a Espanya i en altres països europeus i llatinoamericans. Va començar a guanyar reconeixement a partir de l’any 2013, com a resposta a l’augment dels casos d’assetjament escolar i les seves conseqüències, com ara problemes de salut mental i fins i tot suïcidis en menors.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!