L'escola concertada ha demostrat la seva unitat i ha reunit unes 500 persones aquesta tarda a la plaça Sant Jaume per demanar al Govern que faci efectiva la Llei d'Educació de Catalunya i per tant també, la gratuïtat de tota l'escola. Aquesta manifestació és la primera vegada en anys que l'escola concertada s'allunya de les seves  diferències i exigeix a la Generalitat que s'impliqui en trobar solucions a uns problemes que fa anys que arrosseguen,

Fa uns dies, el Departament d'Educació va notificar la cancel·lació del concert a uns 200 grups que seran finalment entre 100 i 110, un cop escoltades les al·legacions dels centres. Algunes decisions “no ajuden i tenen un efecte contrari, com el canvi de criteri en la concertació d’unitats de P3 respecte el curs actual o la indefinició dels ajuts a l’escolarització de l’alumnat amb necessitats de suport educatiu”, diuen les entitats convocants en un manifest.

 A la concentració hi han participat centres com el Sanfeliu de L'Hospitalet que s'ha manifestat en columna per intentar evitar el seu tancament. 

TUIT pdcat escola concertada

Baixada de les ràtios

En el manifest, les entitats convocants de la concentració demanen que es desplegui de manera urgent i definitiva la LEC, que va ser aprovada fa 12 anys, el 2009, per una àmplia majoria del Parlament de Catalunya. Segons elles, aquesta ha d'aportar "seguretat i respecte als drets -inclosos els constitucionals- reconeguts en matèria educativa a les famílies, a les titularitats i als treballadors dels centres concertats". A més, reclamen una "millora en el finançament" perquè de manera progressiva es pugui assolir "la gratuïtat de la plaça" escolar. 

Les ràtios és un dels altres problemes de la concertada. Aquesta tarda han tornat a demanar que es redueixi el nombre d'alumnes per aula "en consonància a la natalitat actual" per així garantir "la millor qualitat del sistema". 

350.000 alumnes de la concertada 

A l’escola concertada catalana hi estudien 350.000 alumnes. Representa el 33% del servei educatiu públic i és especialment forta a Barcelona ciutat, on és gairebé el 60% del servei. Les queixes s’adrecen sobretot a “l’infrafinançament crònic” dels centres. Una plaça escolar a l’ensenyament concertat costa a l’erari públic una mica més de la meitat que una plaça a l’educació pública, cosa que obliga als centres concertats a fer pagar la diferència a les famílies.

La Generalitat, expliquen, no paga el 100% de l’escolarització als seus centres com estableix la Llei d’Ensenyament de Catalunya (LEC), motiu pel qual demanen que es desplegui. El Departament d’Educació ha reconegut aquesta situació a la memòria econòmica del decret de concerts educatius del 2020 i admet “la necessitat d’incrementar la dotació dels mòduls dels concerts educatius”.