Falta de monitors. Era una de les pors de cara a aquest setembre i, segons el Departament d’Educació, tot ha quedat solucionat i cobert. Però sectors de la comunitat educativa discrepen. És el cas de l'escola Doctor Robert de Camprodon. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, aquest centre s’ha vist obligat a fer classe lectiva a les tardes per culpa de la falta de monitors. Cal recordar que fer-ho està prohibit, perquè el Govern va decretar que durant aquest setembre els nens haurien de fer hores de lleure. Però existeix l’excepcionalitat de les escoles rurals, que sí que poden actuar amb total normalitat aquest setembre.

Ha estat el Departament qui ha recomanat a aquest centre del Ripollès que s’aculli a l'excepcionalitat de la ruralitat. Fonts d’aquesta escola expliquen que quan va començar el curs hi havia 180 nens per a només tres monitors; una situació “desbordant” que no permetia que els infants estiguessin correctament dirigits durant aquestes hores de lleure. La direcció del centre va instar les famílies a col·laborar, i a dur-se el màxim nombre de nens cap a casa durant la tarda per tal de rebaixar la ràtio de monitors. Va ser insuficient. Segons ha pogut saber aquest diari, el nombre de criatures a atendre es va reduir fins a 120, però amb tres monitors continuava sent una xifra massa alta.

Així doncs, aquest centre de Camprodon s’ha acollit a una excepcionalitat que ja es va recomanar fa mesos per part del Departament a totes les escoles rurals. Fins al moment, s’hi han acollit 77 centres, rurals i d’educació especial. Camprodon, no obstant això, no és l’únic lloc on s’ha produït una situació similar. Segons fonts d’USTEC, el sindicat majoritari del món de l’ensenyament, hi ha almenys un 20% de centres afectats a les comarques de Girona.

Els monitors de setembre, un problema resolt?

Durant la roda de premsa de presentació del nou curs escolar 2022-23, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va donar a entendre que el problema dels monitors de setembre estava resolt. I que no era, en efecte, cap problema. La conselleria va assegurar que el 100% de centres públics ja tenien totes les vacants cobertes. A més, el cap del Departament va explicar que no s’havia rebut cap incidència per part dels centres concertats sobre la dificultat de contractar monitors per les hores de lleure.

Els monitors, conseqüència d’haver avançat el calendari escolar

Cal recordar que la necessitat de repartir monitors als centres catalans durant les tardes d’aquest mes de setembre es deu a la decisió d’avançar el calendari escolar. A causa de l’avançament, el Govern va decidir fer jornada intensiva durant aquest primer mes del curs. Davant les queixes per problemes de conciliació, es va decidir omplir les tardes amb hores de lleure perquè els nens continuessin sortint dels centres a la mateixa hora de sempre. I cal tenir monitors per a aquestes hores.