L'escalfament dels mars podria portar un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global a final de segle, segons assegura un estudi internacional en què han participat investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La investigació, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences i firmat per un grup internacional de 35 investigadors de 12 països i quatre continents, ha avaluat els efectes del canvi climàtic a nivell global a l'oceà utilitzant una combinació de múltiples models climàtics i d'ecosistemes.

Entre els investigadors es troben tres experts espanyols: Manuel Barange, director de la Divisió de Polítiques i Recursos de Pesca i Aqüicultura (FIA) de la FAO; Marta Coll, científica experta en la modelització dels ecosistemes marins de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC; i Jose A. Fernandes, expert en Big data i intel·ligència artificial d'AZTI. També ha participat Eric D. Galbraith, matemàtic de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquest estudi revela que la biomassa animal marina global, és a dir, el pes total d'animals marins com peixos, invertebrats i mamífers marins a l'oceà, disminuirà a tots els escenaris d'emissió, com a conseqüència, en major mesura, de l'augment de la temperatura i la disminució de la producció primària.

L'abast de les pèrdues projectades pot veure's limitat si es redueixen les emissions: la disminució de la biomassa seria "només" d'un 5% en un escenari de mitigació forta, però podria arribar a un 17% si la velocitat d'emissions no baixa per a finals del segle XXI. En particular, la magnitud d'aquest efecte del canvi climàtic es prediu com a similar en un oceà amb i sense pressió pesquera, que de reduir-se pot mitigar parcialment aquests descensos.

"La reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle sens dubte ajudarà a salvaguardar la vida marina en la mesura possible contra noves pèrdues", ha explicat l'autora principal, Heike Lotze, de la Universitat de Dalhousie a Halifax, Canadà.

L'anàlisi també suggereix que els impactes del canvi climàtic podrien ser més greus en nivells més alts de la xarxa alimentària, la qual cosa significa que la biomassa de peixos i mamífers marins podria patir disminucions majors en comparació amb el fitoplàncton.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat