L'erupció volcànica a Cumbre Vieja (La Palma) ha entrat en una fase d'estabilitat, la qual cosa ajudaria a no incrementar els danys ja causats. Tot i això, els científics han advertit que en les pròximes hores es pot produir un empitjorament en la qualitat de l'aire.

El director tècnic del Pla d'Emergència Volcànica de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha afirmat aquest dimecres després de la reunió de comitè científic que cal mantenir la màxima prudència possible perquè la realitat del volcà "és canviant", però ha insistit que, si es manté aquesta constant d'estabilitat, "és bo per a tots".

Pitjor qualitat de l'aire

No obstant això, és probable que amb el moviment de vent en les pròximes hores es generi un problema de partícules en suspensió que empitjori la qualitat de l'aire a l'illa, davant del que la directora a Canàries de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco, ha assenyalat que fins ara s'han registrat concentracions altes de micropartícules, però no han suposat un risc per a la població.

La també portaveu del Pevolca ha afegit que s'està a l'espera d'obtenir els resultats de l'anàlisi de metalls en laboratori per avaluar la seva incidència i ha indicat que hi haurà una campanya de mesura de l'àcid clorhídric en les poblacions afectades pel plomall marí, que es produeix pel contacte de la lava amb l'oceà.

 

octavo dia erupcion la palma cumbre vieja / EFE

El volcà ha començat aquest dimecres a les 15.13 hores el seu divuitè dia d'erupció / EFE

Un avanç de la lava reduït

L'estabilitat del volcà es percep en el reduït avanç de la lava, que discorre per una sola colada pel camí marcat per la primera que es va produir. Aquest "camí" estableix una connexió directa entre el centre emissor i el mar i de moment - assegura - no es preveu que augmenti l'amplada de 1.250 metres que ocupa la colada en el seu punt màxim.

En les últimes hores, la lava ha iniciat un petit intent de creixement cap al nord de la muntanya de Todoque i un altre a prop del Camí de la Gata, però tots dos engruiximents han quedat paralitzats, com ho està des de fa tres dies una altra colada que va discórrer cap al nord quan el con del volcà va tenir un trencament.

Superfície coberta

La superfície coberta per la lava arriba a les 421,93 hectàrees, tot just 1,81 hectàrees més que ahir. Per la seva banda el delta de lava sobre el mar, que s'estén fins als 500 metres de distància des de la costa, ocupa 38 hectàrees, enfront de les 36 de dimarts, i arriba a una profunditat de 250 metres.

El director tècnic del Pevolca ha informat de la superfície agrícola afectada per la lava: 93,4 hectàrees de cultius, de les quals 35,6 hectàrees són plataners, 32,9 vinyes, 6,7 alvocats i la resta altres cultius.

 



Amb el flux de lava canalitzat i estabilitzat, la preocupació dels científics se centra en les pròximes hores en el canvi previst de vent cap al sud-oest i un descens de la inversió tèrmica des dels 1.200 als 900 metres.

Aquest escenari apunta a condicions desfavorables en la qualitat de l'aire cap a l'est i nord de l'illa i una possible afecció a l'operativitat de l'aeroport.

El plomall del volcà manté una "potent" emissió de diòxid de sofre (5.849 tones diàries), però en cap de les estacions de mesurament s'han superat els paràmetres de risc per a la població, tampoc en partícules de menys de 10 micres.

L'altura de la columna de cendres i gasos se situa en els 3.000 metres. 
L'activitat sísmica també acompanya aquest període d'estabilitat eruptiva, amb un descens en el nombre i intensitat dels terratrèmols (el més gran de magnitud 3,7), que es mantenen sobretot en profunditats mitjanes d'entre 10 i 15 quilòmetres a la mateixa zona en què es va detectar l'eixam sísmic que va precedir el naixement del volcà.

 

Imatge principal: Vuitè dia des de l'erupció del volcà de Cumbre Vieja / EFE