El nou grup d'experts d'Educació no agrada als sindicats de docents. La creació d'aquest comitè es va precipitar per la publicació dels resultats de l'informe PISA, que van suposar un daltabaix per a Catalunya: en tots tres àmbits d’avaluació –matemàtiques, ciències i comprensió lectora–, l’alumnat català va retrocedir notablement fins a situar-se per sota de la mitjana d’Espanya. En resposta, Govern i partits van acordar posar en marxa aquest òrgan que ha de presentar un conjunt de mesures a curt, mitjà i llarg termini per solucionar la crisi que travessa l'ensenyament català. Però des dels sindicats hi ha poca confiança que els 18 experts trobin el remei al problema.

Un punt en comú de les crítiques és que els representants dels sindicats no han estat cridats a participar en l'òrgan. Precisament Ustec, organització majoritària entre els docents, Iolanda Segura ha evidenciat el seu enuig en una roda de premsa aquest dimecres lamentant que la Generalitat no hagi optat per "comptar amb tots els actors de la comunitat educativa". De manera similar s'han pronunciat altres sindicats en declaracions a ElNacional.cat. Des de Professors de Secundària, Xavier Massó també ha lamentat que no s'hagi "comptat amb els sindicats", que són els "especialistes" en aquesta matèria.

Per contra, els membres d'aquest grup d'experts són persones "afines" a la Conselleria i a Anna Simó (algunes fins i tot "a sou" de la Generalitat), que presentaran propostes que no diferiran de la línia d'actuació d'Educació. A tall d'exemple, el president d'aquest nou òrgan és justament el president del Consell Escolar de Catalunya. Iolanda Segura ha carregat contra la "poca transparència" en l'elecció dels noms. En nom de l'UGT, Jesús Martín ha assenyalat que les 18 persones són "gent que té poc contacte real amb l'aula" (a diferència dels docents), i s'ha mostrat escèptic sobre si són efectivament "experts".

El comitè d'experts no solucionarà res

Per això, els sindicats opinen que del comitè no en sortirà cap mesura profitosa. El mateix Jesús Martín diu que no es veurà "cap canvi", i que només "és maquillatge". "És una resposta precipitada a un problema estructural que no s'ha volgut atendre", ha disparat el representant d'UGT. Mentrestant Xavier Massó també creu que el comitè "no servirà absolutament per res". "És la crònica d'un informe anunciat", ha dit, en referència al fet que les conclusions que es presentaran són previsibles. Per als sindicats, s'ha d'atacar el problema de fons, que és el model educatiu.

Les organitzacions sindicals creuen que no han estat cridades a participar en la taula perquè la Conselleria les veu "més com un problema que no la solució" precisament perquè són crítics amb la gestió del Govern. Ara bé, com ha explicat Iolanda Segura, els mateixos sindicats estan disposats a "treballar conjuntament amb l'administració" si la Conselleria d'Educació fa el pas. De fet, ja existeix el Consell Escolar de Catalunya, un espai que Ustec considera "el lloc de debat on s'haurien de començar a sentar les bases de la millora educativa".

En cas que Anna Simó opti per continuar sense escoltar els sindicats, Ustec ja té previst posar-se en contacte amb la resta d'organitzacions de docents, i també d'estudiants, així com agrupacions de famílies, per iniciar un debat "ampli" en les pròximes setmanes. “Han de ser els agents que prenguin la iniciativa de participar-hi, això seria més democràtic i menys vinculat políticament”, ha dit Iolanda Segura. El sindicat alerta que cap política pot ser implementada amb “èxit” si no compta amb el suport de la comunitat educativa.