El Partit Animalista Pacma ha lliurat avui a l'Ajuntament de Barcelona 230.000 firmes perquè s'investigui "fins al final" la mort de la gossa Sota, que va morir el 18 de desembre pel tret d'un guàrdia urbà que assegura que el va atacar.

En declaracions als periodistes, el portaveu de Pacma a Catalunya, Nacho Pascual, ha dit que és necessari que es "depurin les responsabilitats polítiques" i que hi hagi "un protocol d'actuació no letal contra els animals a Barcelona".

Segons el seu parer, la resposta que ha de donar el consistori encapçalat per Ada Colau arran de la mort de l'animal ha de ser "política" perquè "el problema de falta de protocols és polític", i també perquè el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, és "el responsable que el seu cos no disposi de protocols d'entrenament i formació".

No obstant això, Pascual ha afirmat que "com la responsable última és l'alcaldessa Ada Colau", qui, segons la seva opinió, "va haver de retractar-se" de les seves primeres declaracions sobre el cas "a causa de la pressió social" i del fet que "s'omplís la plaça Sant Jaume". Segons Pascual, "és un fet històric, perquè mai abans s'havia demanat justícia per una gossa morta, perquè a Catalunya s'hi val tot contra els animals".

A més, ha insistit que, si es demostra que per part de l'agent de la Guàrdia Urbana hi va haver un abús de poder, exigiran que "s'expulsi del cos els responsables". Ha dit que la formació es mantindrà "ferma" en les seves peticions; ara bé, com que hi ha un procediment obert contra l'Ajuntament, seran "cautelosos per no afectar la causa".

Els fets van passar a la plaça d'Espanya de Barcelona, quan una patrulla de la Guàrdia Urbana va voler identificar una persona sense llar. La Guàrdia Urbana assegura que la gossa, de nom Sota, va atacar un agent i el va feris en un braç. L'agent, que va témer per la seva vida, va disparar a l'animal. El propietari de la gossa, però, ha dit des d'un primer moment que l'animal no va atacar l'agent.