Una de cada deu dones, entre els 30 i 40 anys en edat reproductiva, té un intens dolor pelvià que pot confondre's amb menstruacions doloroses. Aquest dolor és el principal símptoma de l'endometriosi i probablement tardarà anys a ser diagnosticada. Sense anar més lluny, afecta prop de 176 milions de dones de tot el món en edat reproductiva. Malgrat tot, encara costa parlar-ne. Aquest mes de març és el mes de sensibilització sobre l'endometriosi –el 14 d'aquest mateix més és el dia mundial de l'endometriosi–, precisament per donar-lo a conèixer encara més i intentar conscienciar de la malaltia . 

Però què és exactament? El dolor es produeix quan l'endometri, el teixit que recobreix l'interior de l'úter, creix fora d'aquest i produeix sagnies similars a la menstruació. 

Com es manifesta l'endometriosi?

L'endometriosi té diferents manifestacions, les principals són: dolor en els períodes menstruals i fins i tot fora; infertilitat en el 50% dels casos; massa o tumor als diferents llocs on s'implanta.

Els símptomes principals són còlics menstruals molt dolorosos i fins i tot incapacitants, dolor durant i després del sexe, dolor a l'intestí o part baixa de l'abdomen que pot empitjorar en defecar o fins i tot en orinar, menstruacions molt abundants, petites pèrdues de sang entre períodes i fatiga, cansament o falta d'energia

Les expertes diuen que la regla no fa mal. Per això és important acudir al ginecòleg si s'experimenten dolors. Cal remarcar que l’endometriosi pot començar, perfectament, al mateix temps que el primer període, fet que por comportar que, per desconeixement o pels tabús que hi ha al voltant de la menstruació, es pensi que un nivell alt de dolor és “normal” quan en realitat no ho és.

Es pot curar?

El servei de ginecologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya disposa d'una unitat d'endometriosi que treballa en el diagnòstic, tractament i seguiment d'una forma integral d'aquesta malaltia. L'objectiu aquí és canviar el curs de la malaltia i millorar la qualitat de vida de les pacients amb aquest procés.

Aquesta malaltia no té cura però sí tractaments per al dolor que el ginecòleg exposarà a les pacients amb l'objectiu de decidir quin és millor en cada cas. Entre els tractaments, destaquen els analgèsics antiinflamatoris, la teràpia hormonal o els tractaments quirúrgics per al dolor intens.