Què en sabem, dels desapareguts per la crescuda del riu Foix a Cubelles? Mentre els Bombers en continuen la recerca, fons del dispositiu han informat aquest diumenge que estan buscant un adult —possiblement, una dona— i un menor, que haurien estat arrossegats per l'aigua quan creuaven una passarel·la de fusta —que ha quedat "destrossada", segons l'alcaldessa d'aquest municipi del Garraf, Rosa Montserrat Fonoll. Totes dues persones van desaparèixer poc abans de les nou de la nit d'aquest dissabte, d'acord amb el relat d'un testimoni al telèfon d'emergències 112. La mateixa persona va precisar que les dues persones havien estat arrossegades per la força del riu, que anava molt crescut pel desembassament del pantà i les fortes pluges.

En una atenció als mitjans de comunicació aquest diumenge migdia, els Bombers han explicat que mantindran la recerca fins que esgotin totes les accions possibles, tot i que no hi ha cap denúncia. El cap d'intervenció del cos, Ricard Costa, ha dit que l'últim punt d'albirament va ser a uns 177 metres de la costa i que el dispositiu de recerca va de 200 metres més amunt d'aquest punt —pels contracorrents— i fins a 500 metres més enllà de la costa, en un rang de dos quilòmetres de la platja.

Tornant al testimoni, aquest hauria vist com una dona i un jove queien al riu. A partir d'aquí es va activar el dispositiu de recerca, que es mantindrà de forma "activa". Costa ha afegit que no treballen amb un límit temporal i ha insistit que faran tot allò que poden fer per trobar les dues persones desaparegudes. En aquest sentit, ha assegurat que tenen feina per a tota la jornada de diumenge. A Cubelles, els Bombers han rebut avís d'un centenar de serveis, dels quals encara tenen oberts una cinquantena. El cos ha dividit l'operatiu en dos blocs: d'una banda, atendre els serveis per inundacions i assistències tècniques, i de l'altra el dispositiu de recerca de les dues persones que haurien desaparegut. Hi treballen amb uns 70 bombers i 25 vehicles, entre els quals hi ha submarinistes del Grup d'Actuacions Especials (GRAE), l'helicòpter, el grup caní i el de drons. Hi participen també efectius dels Mossos d'Esquadra (amb diverses unitats i una embarcació) i de Salvament Marítim (amb una embarcació i un helicòpter).

L'alcaldessa de Cubelles, en declaracions recollides per l'ACN, ha assenyalat al matí que no consta cap denúncia per desaparició i que s'estava intentant "aclarir la veracitat" de la desaparició, davant del testimoni d'una persona que va veure des d'un balcó com dues persones queien al riu i en baixar ja no les va veure. "Potser són estrangers, avui potser és el dia X en què algú les reclami", ha manifestat. D'altra banda, ha considerat que se'ls va avisar "amb poc marge de temps" de la crescuda del riu. "Quan ja el teníem a sobre", ha afegit.

Parlon defensa les alertes als mòbils

Davant de les crítiques, la consellera d'Interior, Núria Parlon, ha defensat que les alertes pel temporal de dissabte es van activar bé i a l'hora correcta, tot i que ha reconegut que no van arribar "a algunes companyies de telefonia" —fet que Protecció Civil ja intenta solucionar. "Tothom ja tenia una alerta prèvia que s'havia activat a les dues de la tarda" perquè la gent fos prudent davant de les pluges, i ha afegit que divendres ja es va avisar que s'havien de treure els cotxes de les zones inundables. "Que la gent sigui també corresponsable pel que fa a la seva seguretat i sobreprotecció", ha demanat, en la mateixa atenció als mitjans des de Cubelles.

Parlon ha reiterat la importància de seguir els avisos de Protecció Civil: "Encara que veiem que no plou, que fa sol, que sembla que els de Protecció Civil estan exagerant, les coses passen". En aquest sentit, ha demanat que es mantingui la prudència, especialment ales zones que han quedat afectades per la DANA, i que es compleixin les normes que hagin decidit des dels ajuntaments, com ara no apropar-se a la zona de platges, al passeig marítim o a la desembocadura del riu Foix. 

Què va passar amb el riu?

Tornant a l'alcaldessa, al matí ha explicat que la tromba d'aigua va venir pel "sobreeiximent" del pantà de Foix, ja que té les comportes "obstruïdes". La situació es va viure quan ja no plovia a Cubelles, cosa que Fonoll ha dit que sempre passa perquè l'aigua que cau dalt del riu, per l'Anoia i l'Alt Penedès, la recull el pantà, i quan el pantà ja està ple, "l'expulsa" cap al riu, que desemboca a Cubelles. Des d'aquesta desembocadura, ha reconegut que hi ha feina "per a molts dies" i que hi ha veïns que encara no tenen ni llum ni aigua, i alguns no poden ni sortir de casa. Entre altres, ha dit que la passarel·la del tram final del riu, a la zona on haurien caigut les persones, està "destrossada".

La batllessa ha assegurat que "mai" havia vist una situació així a Cubelles, tot i haver viscut tres riuades. "Ni l'Ebre en els seus millors moments. Hem tingut molta sort, m'han dit", ha declarat, en referència als més de 200 metres cúbics d'aigua per segon que va arribar a assolir. També ha explicat que dilluns faran una valoració de la situació i de com evitar que una cosa així torni a passar. Tanmateix, ha assegurat que la situació ha tingut lloc perquè les comportes del pantà estan obstruïdes: "Estem en mans de l'ACA". Finalment, ha dit que les antenes instal·lades en torres amb sirenes per alertar en cas d'incident a l'embassament de Foix encara no estan en marxa.

Desactivada l'alerta per les pluges

D'altra banda, Protecció Civil ja ha desactivat l'alerta per l'episodi de pluges, amb afectacions destacades al territori i més de 1.700 trucades al telèfon d'emergències 112. Les pluges de dissabte van deixar registres molt destacats, com els més de 100 litres a sectors de l'Alt Penedès i l'Anoia, i també a punts de les Terres de l'Ebre i l'Alt Camp, amb 119,7 litres a Querol. També destaquen els 102 litres a Canaletes (Alt Penedès) i els 100,1 litres al Parc Natural dels Ports.

Pel que fa als rius, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat que els cabals es van normalitzant durant la jornada i que només queden alguns cabals més elevats de l'habitual als rius Foix (7,6 metres cúbics per segon, en decreixement) i Llobregat (57,4 m³/s a Sant Joan Despí). El cabal màxim a la capçalera del Foix va assolir al voltant dels 400 m³/s i l'embassament va poder retenir-ne el 50%. Sense la presa, el cabal en el tram final hauria superat els 300 m³/s.

Durant l'episodi hi ha hagut 1.772 trucades al 112 relacionades amb les pluges, la majoria dissabte entre les dues i les quatre de la tarda. Les comarques amb més trucades han estat l'Alt Penedès (358), el Garraf (275) i l'Anoia (243). Fins a les onze del matí d'aquest diumenge, els Bombers han rebut uns 1.200 avisos relacionats amb la pluja, la majoria per inundacions de baixos i garatges, per vehicles arrossegats per l'aigua i també per caiguda d'arbres. La regió d'emergències metropolitana sud ha registrat el nombre més gran d'avisos, uns 750. Les poblacions més afectades han estat Igualada, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i, sobretot, Cubelles. Una dotació s'ha desplaçat fins a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, tancat per inundacions.

Encara hi ha carreteres tallades per les pluges i despreniments. Fins a aquest diumenge migdia, les vies afectades són la TV-3301 entre Bot i Prat de Comte amb nou quilòmetres tallats al trànsit; la TP-2124 entre Banyeres del Penedès i Sant Jaume dels Domenys; i la C-16z a Puig-reig.  Finalment, el SEM ha informat que ha atès un total de 90 persones, la majoria de les quals han estat per accidents o traumatisme. Cap d'elles no ha revestit gravetat durant l'atenció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!