La companyia Neuralink, propietat del multimilionari Elon Musk, ja ha implantat el primer xip cerebral en un humà, segons ha assegurat l'empresari en el seu compte de la xarxa social X. "El primer ésser humà va rebre un implant de Neuralink ahir i s'està recuperant bé", ha escrit Musk, "els resultats inicials mostren una prometedora detecció de pics neuronals".

La notícia del primer implant de Neuralink en humans es dona nou mesos després que l'Administració de Fàrmacs i Aliments (FDA, en anglès) donés la seva aprovació perquè l'empresa comencés a fer estudis en humans.

Un implant per llegir l'activitat cerebral

La funció de l'implant serà la de "llegir" l'activitat cerebral per poder transmetre ordres que ajudin a restaurar algunes funcions cerebrals greument fetes malbé després d'un infart o una esclerosi lateral amiotròfica, que deriven en greus danys en la capacitat comunicativa.

Fins ara, els implants cerebrals s'han desenvolupat en una sola direcció: des del cervell cap a l'exterior (generalment una computadora que processa els senyals), però el projecte de Neuralink aspira a poder traslladar informació també en l'altra direcció, cap al cervell. Neuralink està desenvolupant en paral·lel dos tipus d'implants, un per restaurar la visió "fins i tot en aquells que mai no l'han tingut" i un altre per restablir les funcions corporals bàsiques en persones amb paràlisi per danys a la medul·la espinal.

Segons Musk, Telepathy permetrà "controlar el telèfon o el computador, i a través d'ells gairebé qualsevol dispositiu, amb només pensar". "Els primers usuaris seran persones que hagin perdut la funcionalitat de les seves extremitats", ha afegit. "Imagini's que Stephen Hawking pogués comunicar-se més ràpid que un mecanògraf o un subhastador. Aquest és l'objectiu", ha agregat, fent referència al mort científic britànic que patia de malaltia motoneuronal.

Polèmica a Neuralink

El setembre passat de 2023 Neuralink acabava de rebre la llum verda per començar a instal·lar els seus xips en éssers humans, mentre el Comitè de Metges per a una Medicina Responsable, una organització sense ànim de lucre amb seu a Washington, denunciava el magnat davant de la Comissió de Borsa i Valors dels EUA (SEC) per la mort agònica de dotze primats per culpa d'aquests implants. Elon Musk no va contestar a aquestes acusacions fins al passat 10 de desembre. "Cap mona no ha mort com a resultat d'un implant Neuralink", va assegurar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic